Ga naar de inhoud

Moussaka – Griekse ovenschotel met aubergine

Recept voor de lekkerste moussaka. Een Griekse ovenschotel met aubergine en kruidige gehaktsaus. Zo ontzettend lekker, echte comfortfood.

1 uur 30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Moussaka – Griekse ovenschotel met aubergine

We gaan vandaag weer op de Griekse tour. Ik heb namelijk een super lekkere moussaka voor jullie uitgewerkt. Moussaka is een Griekse ovenschotel met aubergine, aardappel en kruidig gehakt.

Deze Griekse moussaka is niet helemaal zoals je van me gewend bent. Het is niet moeilijk om te maken, maar het is ook niet helemaal een makkelijke maaltijd. Als in het is geen snel recept. De bereiding neemt even wat tijd in beslag, maar dat is het echt waard. Want deze schotel is zo ontzettend lekker. Romig, kruidig met een knapperig korstje. Dat is toch alles wat je wilt van een goede ovenschotel?

Moussaka ovenschotel

In Grieks sferen

Tsja, nu we niet naar het buitenland op vakantie kunnen halen we het buitenland maar naar huis. Na de Griekse Souvlaki van eerder deze maand staat er nu toevallig weer een Griekse maaltijd op het menu, Griekse moussaka.

Ik heb moussaka gegeten op Rhodos en Zakynthos en beide was het echt genieten. Het is geen licht gerecht, maar wel een schotel vol van smaak. Normaal gesproken ben ik niet zo gek op aubergine. Maar in deze schotel hoor het gewoon en is het wat mij betreft erg lekker.

Kun je naast deze moussaka ovenschotel meer Griekse receptinspiratie gebruiken? Check dan:

Moussaka ovenschotel

Griekse Moussaka

De Griekse moussaka is een ovenschotel dat is opgebouwd uit laagjes. Moussaka bevat laagjes geroosterde aubergine met een kruidige gehaktsaus, nogmaals laagjes aubergine en een laagje bechamelsaus. Dit maakt een smaakvolle romige ovenschotel. Persoonlijk vind ik het lekker om nog wat crunch toe te voegen. In dit geval doe ik dat met behulp van Panko en geraspte Parmezaan. Dat maakte de moussaka helemaal af.

Zoals ik hierboven al vertelde is het geen typisch Brenda Kookt gerecht. Het is namelijk het lekkerste als de kruidige gehaktsaus even pruttelt op het vuur. Zo komen de smaken van het laurier, de wijn, tomaten en bouillon, kaneel en nootmuskaat goed tot zijn recht. Daarbij is het ook het lekkerste als je de plakken aubergine eerst even bestrooid met zout zodat het vocht los komt, zweten wordt dat genoemd. Hierdoor bevat de ovenschotel minder vocht als het de oven uit komt. Tot slot verwerk ik de plakken aubergine verwerk ik niet rauw in de moussaka, ik grill ze eerst even. Hierdoor bevatten ze nog meer smaak.

Dit alles maakt deze moussaka echt een topper! Een romige kruidige ovenschotel met een krokant korstje.

Houd je niet van aubergine? Ik zou zeggen probeer het toch want in deze schotel is het echt lekker. Durf je het niet aan? Dan adviseer ik je de plakken aubergine te vervangen door courgette.

Moussaka recept

Moussaka recept

Ingrediënten

personen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze moussaka – griekse ovenschotel met aubergine

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Stap 1
Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat dit een half uurtje staan. Kook de aardappelschijfjes 8 minuten voor.
2
Stap 2

Dep de plakken aubergine droog. Bak de plakken aubergine aan in een koekenpan of grillpan aan beide kanten aan.

3
Stap 3
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
4
Stap 4

Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de gesnipperde ui en geperste knoflook. Voeg de wijn of azijn toe en laat de ui even slinken. Doe hierna het gehakt, oregano, peper en zout erbij en bak het gehakt rul. Voeg hierna de gepelde tomaten toe, samen met de kaneel, nootmuskaat, blokje bouillon en het laurierblad. Laat dit op zacht vuur pruttelen.

5
Stap 5
Bereid ondertussen de bechamelsaus: Laat de boter op zacht vuur smelten in een pannetje. Voeg de bloem erbij als de boter gesmolten is en roer dit met een houten lepel door. Laat de bloem op zacht vuur garen zodat een roux ontstaat. Als de roux wit wordt en een beetje zanderig is, is het klaar. Meng met een garde een beetje koude melk door de roux, roer dit door en voeg geleidelijk de rest van de melk toe zodat een gladde saus ontstaat. Breng de bechamel op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
6
Stap 6
Verwijder het laurierblad.
7
Stap 7
Maak de moussaka op door de helft van de aubergine over de bodem van de ovenschaal te verdelen. Verdeel hierover de aardappelschijfjes en het gehaktmengsel en verdeel daarover de overige aubergine. houdt 2 plakjes aubergine apart. Verdeel de bechamelsaus over de schotel en leg hier de 2 achtergehouden plakjes aubergine op. Bestrooi de moussaka ovenschotel met Parzemaanse kaas en Panko.
8
Stap 8
Verwarm de schotel 25 – 30 minuten in de oven en serveer het hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Hartige groentecake
Ravioli met spinazie, champignons en truffel
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Cajun kip met rijst en spinazie

8 reacties

Rianne Waalkens

Kun je deze schotel invriezen? En op welk moment? Benieuwd naar de do's en dont's.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Rianne, ja dat kan heel goed. Laat de schotel eerst afkoelen. Vries in, en laat het langzaam ontdooien voor je het weer verwarmd. Op het aanrecht of in de koelkast.

Emma

Hi Brenda ik ben fan van je recepten, deze lijkt ook heel goed, ga ik binnenkort maken. Denk je dat een Griekse salade met feta komkommer en olijf er lekker bij is of wordt dat too much? Groetjes Emma

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Emma, zelf vindt k dat tot much. Maar als je het lekker fris vindt om er een salade bij te maken kan dat. In dat geval zou ik de porties moussaka wat verkleinen.

Annemieke

Hihi, moet een beetje lachen om 'bestrooit met zweet' ipv zout. Flauw van mij he. Maar dat wil je vast nog aanpassen ... Verder top, ik krijg zin in een vakantie naar Griekenland, maar ga nu deze schotel maar snel maken!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ha ja zout lijkt me hygiënischer dan zweet ;) Ik heb het inmiddels aangepast

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op