Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Moussaka – Griekse ovenschotel met aubergine

We gaan vandaag weer op de Griekse tour. Ik heb namelijk een super lekkere moussaka voor jullie uitgewerkt. Moussaka is een Griekse ovenschotel met aubergine, aardappel en kruidig gehakt.

Deze Griekse moussaka is niet helemaal zoals je van me gewend bent. Het is niet moeilijk om te maken, maar het is ook niet helemaal een makkelijke maaltijd. Als in het is geen snel recept. De bereiding neemt even wat tijd in beslag, maar dat is het echt waard. Want deze schotel is zo ontzettend lekker. Romig, kruidig met een knapperig korstje. Dat is toch alles wat je wilt van een goede ovenschotel?

Moussaka ovenschotel

In Grieks sferen

Tsja, nu we niet naar het buitenland op vakantie kunnen halen we het buitenland maar naar huis. Na de Griekse Souvlaki van eerder deze maand staat er nu toevallig weer een Griekse maaltijd op het menu, Griekse moussaka.

Ik heb moussaka gegeten op Rhodos en Zakynthos en beide was het echt genieten. Het is geen licht gerecht, maar wel een schotel vol van smaak. Normaal gesproken ben ik niet zo gek op aubergine. Maar in deze schotel hoor het gewoon en is het wat mij betreft erg lekker.

Kun je naast deze moussaka ovenschotel meer Griekse receptinspiratie gebruiken? Check dan:

Moussaka ovenschotel

Griekse Moussaka

De Griekse moussaka is een ovenschotel dat is opgebouwd uit laagjes. Moussaka bevat laagjes geroosterde aubergine met een kruidige gehaktsaus, nogmaals laagjes aubergine en een laagje bechamelsaus. Dit maakt een smaakvolle romige ovenschotel. Persoonlijk vind ik het lekker om nog wat crunch toe te voegen. In dit geval doe ik dat met behulp van Panko en geraspte Parmezaan. Dat maakte de moussaka helemaal af.

Zoals ik hierboven al vertelde is het geen typisch Brenda Kookt gerecht. Het is namelijk het lekkerste als de kruidige gehaktsaus even pruttelt op het vuur. Zo komen de smaken van het laurier, de wijn, tomaten en bouillon, kaneel en nootmuskaat goed tot zijn recht. Daarbij is het ook het lekkerste als je de plakken aubergine eerst even bestrooid met zout zodat het vocht los komt, zweten wordt dat genoemd. Hierdoor bevat de ovenschotel minder vocht als het de oven uit komt. Tot slot verwerk ik de plakken aubergine verwerk ik niet rauw in de moussaka, ik grill ze eerst even. Hierdoor bevatten ze nog meer smaak.

Dit alles maakt deze moussaka echt een topper! Een romige kruidige ovenschotel met een krokant korstje.

Houd je niet van aubergine? Ik zou zeggen probeer het toch want in deze schotel is het echt lekker. Durf je het niet aan? Dan adviseer ik je de plakken aubergine te vervangen door courgette.

Moussaka recept

Moussaka - Griekse ovenschotel

+ 1 uur 30 minuten
4 personen

Ingrediënten

  • 2 aubergines in dunne plakken
  • 500 gram aardappel geschild en in plakjes (of voorgekookte aardappelschijfjes)
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 125 ml rode wijn of 3 el witte wijn azijn
  • 1 blik gepelde tomaten 400 gram
  • 400 gram rundergehakt
  • 1 blokje runderbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 0,5 theelepel kaneel
  • 0,5 theelepel nootmuskaat
  • 25 gram boter
  • 30 gram bloem
  • 300 ml melk
  • 2 snufjes nootmuskaat
  • 4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels panko of paneermeel
  • zout en peper

Bereiding

  • Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat dit een half uurtje staan. Kook de aardappelschijfjes 8 minuten voor.
  • Dep de plakken aubergine droog. Bak de plakken aubergine aan in een koekenpan of grillpan aan beide kanten aan.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden en vet een ovenschaal in.
  • Verhit een beetje olie in een grote koekenpan of hapjespan en fruit hierin de gesnipperde ui en geperste knoflook. Voeg de wijn of azijn toe en laat de ui even slinken. Doe hierna het gehakt, oregano, peper en zout erbij en bak het gehakt rul. Voeg hierna de gepelde tomaten toe, samen met de kaneel en nootmuskaat. Laat dit op zacht vuur pruttelen.
  • Bereid ondertussen de bechamelsaus: Laat de boter op zacht vuur smelten in een pannetje. Voeg de bloem erbij als de boter gesmolten is en roer dit met een houten lepel door. Laat de bloem op zacht vuur garen zodat een roux ontstaat. Als de roux wit wordt en een beetje zanderig is, is het klaar. Meng met een garde een beetje koude melk door de roux, roer dit door en voeg geleidelijk de rest van de melk toe zodat een gladde saus ontstaat. Breng de bechamel op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  • Verwijder het laurierblad.
  • Maak de moussaka op door de helft van de aubergine over de bodem van de ovenschaal te verdelen. Verdeel hierover de aardappelschijfjes en het gehaktmengsel en verdeel daarover de overige aubergine. houdt 2 plakjes aubergine apart. Verdeel de bechamelsaus over de schotel en leg hier de 2 achtergehouden plakjes aubergine op. Bestrooi de moussaka ovenschotel met Parzemaanse kaas en Panko.
  • Verwarm de schotel 25 – 30 minuten in de oven en serveer het hierna direct.

Moussaka ovenschotel
Hoofdgerecht
Ovenschotel

Moussaka recept

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

5 Reacties

  1. Annemieke 19 april 2021 om 07:03

    Hihi, moet een beetje lachen om ‘bestrooit met zweet’ ipv zout. Flauw van mij he. Maar dat wil je vast nog aanpassen

    Verder top, ik krijg zin in een vakantie naar Griekenland, maar ga nu deze schotel maar snel maken!

    1. Brenda Hoff 19 april 2021 om 09:40

      Ha ja zout lijkt me hygiënischer dan zweet ;) Ik heb het inmiddels aangepast

      1. Annemieke 23 april 2021 om 19:11

        Het was heerlijk! Dit gaan we zeker vaker maken.

  2. Mirjam 21 april 2021 om 17:45

    Ik mis wanneer je het laurierblad toevoegt en de bouillon, wel zeg je dat het laurierblad verwijderd moet worden.

    1. Annemieke 23 april 2021 om 17:19

      Ik ook! Nu aan het einde van stap 4 snel toegevoegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept