Gourmetten? Inspiratie!
Bewaren
Gourmetten wordt vaak bestempeld als ouderwets en oubollig. Toch weet ik zeker dat veel van jullie deze Kerst het gourmetstel op tafel zetten. Gourmetten is namelijk gezellig, lekker en ideaal met kids omdat ze lekker zelf kunnen kokkerellen. En uit ervaring weet ik dat grote kinderen ook nog steeds van gourmetten houden 😉
Gourmetten kun je zo simpel of culinair maken als je zelf wilt. En omdat het zo gevarieerd is lust iedereen het. Ideaal met moeilijke eters 😉
Wat mag niet ontbreken bij gourmet?
In dit artikel laat ik gourmethapjes voorbij komen die nét even anders zijn. Vlees-, vis, vegetarisch, hapjes voor erbij én toetjes. Die mogen niet ontbreken tijdens het gourmetten! In dit gourmet inspiratie artikel komen ze allemaal voorbij.
Vlees
‘Standaard vlees’ zoals stukjes biefstuk, gehakt cordon bleu, varkenshaas en kip doen het natuurlijk altijd goed, maar met een paar aanpassingen maak je het net even anders:
- Hamburgertjes saai? Nee joh, hier kun je juist ontzettend goed mee variëren. Met kruiden, maar ook door bijvoorbeeld brie, ananas of bacon met de hamburger mee te bakken.
- My old time favoriet: de slavink! Dit is misschien standaard, maar extra lekker als je hem zelf maakt. recept
- Kruid het vlees zoals kip en biefstuk bijvoorbeeld eens met een lekkere marinade.
- Rol de stukjes kip na het marineren in spek recept
- Denk ook eens aan wild: hertenbiefstuk, eendenborstfilet…
- Of puntjes (gemarineerde) ossenhaas, lam….
Vis
Naast vlees is vis ook heel erg geschikt om mee te gourmetten. Voordeel is dat je van vis vaak minder snel een opgeblazen gevoel krijgt. Vorige week gaf ik jullie al tips voor het gourmetten met vis (klik). Ik zet er nog een paar onder elkaar:
- Gemarineerde zalm, panga of kabeljauw recept
- Witvis gerold in spek recept
- Bak de vis met een krokant korstje recept
- Paneer de vis met een op smaak gebrachte paneermeel
- Gamba’s (lekker in knoflookmarinade, pestomarinade of met een laurierblaadje)
- Maak een klein spiesje met verschillende soorten vis. recept
- Neem in plaats van kabeljauw of panga eens schelvis, tong, coquilles, verse tonijn, krab, inktvis of gekookte mosselen
Vegetarisch
Naast vlees en vis zijn er natuurlijk ook vegetarische opties. Deze zijn niet alleen lekker voor de vegetariër, ook voor vis- en vleeseters zijn vegetarische hapjes een lekkere afwisseling
- Een van mijn persoonlijke favorieten: de kaassoufflé (ook in trek bij vleeseters)
- Courgette is veelzijdig én lekker. Denk eens aan: courgettepizza’s, courgette rolletjes of courgettefrietjes
- Aardappeltjes zijn altijd goed, extra lekker als ze gekruid zijn (bijvoorbeeld deze of deze).
- Of wat dacht je van de aardappelsterren bij de gourmet? (recept)
- Gevulde of gemarineerde champignons of paddenstoelen (recept)
- Maak groentekoekjes zoals met broccoli, zoete aardappel of rode kool
- Denk ook eens aan groenten zoals pompoen, zoete aardappel en rode biet
- Of maak een ‘groentemix’ zoals ik deed bij deze en deze traybake’s
- Pannenkoekjes
- Omelet (bijvoorbeeld met groenten erdoor, kruiden, kaas etc.)
- Gepaneerde camembert of brie
- Rösti rondjes (zie dit filmpje)
- Maar zelf groenteburgers recept
Houd je van kaas? Check dan eens dit artikel, hier vind je 12x gourmethapjes met kaas
Bijgerechten
Naast de dingen om te bakken is het ook lekker om bijgerechten en toppings te serveren om tussendoor te eten. Als het andere op de gourmetplaat ligt heb je ook wat om handen en te eten. En daarbij extraatjes om mee te bakken of het vlees mee op te eten.
- (stok)Brood met smeersels (denk naast de zelfgemaakte kruidenboter eens aan brie, paté, tapanade, hamsalade, kipsalade, tonijnsalade.. etc..)
- Ook lekker om de brie op je broodje even te laten smelten op het gourmetstel
- Salades (deze en deze zijn favoriet)
- Toppings voor op vlees of vis zoals geraspte kaas, gorgonzola, paté, mozzarella en kruidenboter
- Hartige taart (zoals deze of deze)
- Serveer (warme) sauzen zoals satésaus, cranberrysaus, rode wijnsaus, pepersaus, champignonsaus
- Zet kleine tortilla’s of wraps op tafel die gevuld kunnen worden
Toetje
Bij mij is er na het gourmetten meestal geen plaats meer voor een toetje 😉 Jammer, want er zijn zoveel lekkere toetjes mogelijk. Een paar tips:
- Warm fruit met ijs
- Kersen met slagroom
- Gegrilde ananas
- Plakjes banaan met suiker en likeur recept
- Pannenkoekjes met kersen of ander warm fruit (voorbeeld recept met aardbeien)
- Pannenkoekjes met chocolade en banaan
Hoeveel vlees per persoon bij het gourmetten?
Bij gourmetten eet een volwassene meestal ergens tussen de 300 en 400 gram vlees. Mensen die echt van vlees houden, kunnen tot wel 500 tot 600 gram eten. Kinderen hebben meestal genoeg aan 250 tot 300 gram. Maar onthoud, hoeveel vlees je nodig hebt, hangt ook af van wat je verder nog op tafel zet, zoals andere gerechten en bijgerechten.
Hoe haal je de geur van gourmetten uit huis?
Nadeel van gourmetten is vaak dat de geur in huis blijft hangen. Mijn gouden tip voor vieze gourmetgeurtjes (is dezelfde als die van Roy Donders ;)): verwarm in een pannetje op het vuur een laagje schoonmaakazijn. Ik heb dit twee weken geleden nog gedaan en binnen 10 minuten was de vieze lucht geklaard.
En, pak je de gourmetstel er bij deze kerstdagen? Wat is je favoriet bij het gourmetten?
Mis je een essentiële tip in dit artikel? Laat het me weten!