Kerst Tip – Hoofd- en bijgerechten 2012
Bewaren
Het hoofdgerecht vind ik altijd het lastigste van een menu. Dit komt doordat ik graag wil dat iedereen het hoofdgerecht lekker vind. Het hoofdgerecht zou de ster van de avond zou moeten zijn (die daarna overtroffen wordt door het toetje). Het ‘probleem’ is dat de een houdt van een groot stuk vlees, de ander van een stukje vis met verschillende groenten erbij, en weer een ander heeft het liefst een ‘prutje’ met rijst of pasta. Ik geef je een kerst tip voor hoofd- en bijgerechten.
Voor het hoofdgerecht moeten er dus keuzes worden gemaakt. Om het kiezen iets makkelijker (of misschien juist wel moeilijker?) te maken heb ik een paar heerlijke recepten van mijn blog voor je op een rijtje gezet.
Sommige zijn een volledig hoofdgerecht, maar ik geef je ook een paar bijgerechten die je kunt combineren met andere gerechten.
Aardappeltjes met rozemarijn, tijm en knoflook
Deze aardappeltjes uit de oven zijn een topper! Vol van smaak, goed te maken voor een grote groep mensen én je hebt er weinig werk aan. En.. wie houdt er nou niet van lekker gekruide aardappeltjes?
Beenham op een bedje van zuurkool
Een gerecht dat net even anders is. De zuurkool is vol van smaak, heerlijk!
Ik zou deze zuurkool met beenham serveren als tussengerecht.
En hou je niet van zuurkool? Maak dan alleen de beenham. Dat is zonder zuurkool namelijk ook erg lekker!
De andijvierolletjes met vis zien er feestelijk uit. Alsof je in een chic restaurant zit.
En ja, ze smaken nog lekker ook!
Gevulde cranberry courgettes, dat klinkt als kerst toch? De cranberry compote maakt de vulling een beetje zoet. De courgettes kun je serveren met rijst of aardappeltjes.
Als je liever een vulling hebt die hartiger is, ga dan voor courgettes gevuld met gehakt en tomaat.
Gevulde paprika (rijst, rucola en kip)
Een gevulde paprika ziet er spectaculair uit en is goed voor te bereiden. Deze gevuld met kip,rijst en rucola is heel erg lekker, en een volledig hoofdgerecht.
Serveer je meer dan drie gangen? Zorg er dan voor dat je paprika’s niet té groot zijn.
Wil je een gevulde paprika als bijgerecht serveren? Check dan het recept van gevulde paprika met groenten en mozzarella.
Kiprolletjes met spinazie en ricotta
De kiprolletjes met spinazie en ricotta zijn vol van smaak. Súper lekker!
Met pommes deuches of aardappelschijfjes heb je een heerlijk hoofdgerecht.
Je gasten zullen hiervan smullen.
Bladerdeeghapjes, wie houdt er niet van? Ik wel! Lekker als hapje, maar ook als amuse, bij- of hoofdgerecht. Je bepaald namelijk zelf hoe groot je de pakketjes maakt.
Het kippasteitje van Donna Hay is heerlijk, maar het vispakketje met kabeljauw doet er niet voor onder. Vlees of vis, aan jou de keuze!
Stoofpeertjes doen me denken aan kou, warmte, vroeger en gezelligheid. Kerst doet me hier ook aan denken.
Kerst en stoofpeertjes gaan dus super goed samen! (en ze zijn weer heel goed voor te bereiden ;-))
Ga je gourmetten? Maak er dan deze verrassende spinaziesalade bij!
Weer eens wat anders dan een standaard salade van ijsbergsla.