Ga naar de inhoud

Margarine, roomboter en olijfolie – Wanneer gebruik ik wat?

Het afgelopen jaar heb ik al meerdere keren geschreven over vetten zoals margarine, roomboter en olijfolie. Tijdens het koken kun je eigenlijk niet zonder. In dit artikel laat ik jullie zien welk vet ik waarvoor gebruik. En natuurlijk geef ik je ook meteen lekkere receptinspiratie!

Welke vet gebruik je voor welk gerecht? Ik denk dat een deel vooral afhankelijk is van je smaak, maar ook van de bereiding. Wat vind je zelf lekker? De een gebruikt voor bijna alles roomboter, de ander juist liever niet.

Hoe ik het doe laat ik je in dit artikel zien. Zoals je misschien aan de verpakkingen hierboven al ziet ben ik nogal wispelturig. De ene keer gebruik ik vloeibare margarine, andere keer olijfolie, Croma bak en braad of roomboter.

Ik ben ook benieuwd hoe jullie het doen. Lijkt het op mijn lijstje, of ga jij hier heel anders mee om?

Olijfolie

Olijfolie of een olijfolie blend gebruik ik heel vaak in de keuken. Bij het aanbakken of wokken van groenten, blokjes kip en vis bijvoorbeeld. Ook gebruik ik olijfolie vaak om een ovenschaal of bakvorm in te vetten. Nadeel van olijfolie vind ik wel dat bijvoorbeeld een stukje vlees niet mooi bruin kleurt.

Daarbij is extra vergine olijfolie wat mij betreft onmisbaar in de keuken. Deze olie is van de eerste koude persing en heeft de beste kwaliteit. Deze olie gebruik ik bij koude bereidingen zoals salades, pastasalade en het maken van verse pesto.

Receptinspiratie

Vloeibare margarine

Er is een tijd geweest dat de vloeibare margarine uit onze keuken verbannen is, door mij. Mijn vriend vond het juist fijn om hier in te bakken. Maar ik dacht dat deze vorm van margarine juist niet goed voor je is, omdat het vloeibaar is. Tijdens mijn samenwerking met Becel ben ik er achter gekomen dat vloeibare margarine juist meer onverzadigde vet bevat dan vaste margarine uit blok/wikkel. Dit omdat hier geen deel hard vet aan is toegevoegd (harde vetten bestaan grotendeels uit verzadigd vet, vloeibare vetten bevatten voornamelijk onverzadigde vetten). Vloeibare margarine bevat essentiële vetten, Omega 3 en 6, welke bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Daarmee is het goed voor hart- en bloedvaten. Sinds ik dit weet, is de vloeibare margarine weer helemaal terug bij ons thuis.

Vloeibare margarine gebruik ik heel veel om te bakken. Vooral uien, champignons en vlees omdat het mooi bruin kleurt. Ik vind het fijn werken om je het gemakkelijk in de pan schenkt (je hoeft het niet af te snijden) en je kunt dit goed doseren.

Ook schenk ik soms een beetje vloeibare margarine over een ovenschotel, zodat het laagje paneermeel lekker krokant wordt.

Receptinspiratie

Bertolli margarine blok – ongezouten

Bertolli margarine gebruik ik graag bij het bakken. Ik vind het fijn werken omdat de margarine van structuur zachter is dan roomboter. Het komt minder hard uit de koelkast. Hierdoor kun je het sneller verwerken in bijvoorbeeld cakes.

Receptinspiratie 

Roomboter

Roomboter mag ook niet ontbreken in mijn koelkast. Ik gebruik het om te bakken en dan voornamelijk bij zoete baksels zoals brownies. Ook roomboter is wat mij betreft onmisbaar om aardappelpuree romig te maken, en ik serveer altijd een klontje roomboter bij poffertjes. Oh en ik bak ook de pannenkoeken in roomboter.

En laat ik kruidenboter niet vergeten… zo lekker! Maar wist je dat je ook zelf een lekere kruidenmargarine kunt maken? Ik geef je het recept in dit artikel.

Op brood smeer ik roomboter bijna niet. Dit omdat het niet smeerbaar is, dat vind ik ontzettend irritant.

Receptinspiratie

Smeerbare margarine (Becel Original)

Becel Original, smeerbare margarine smeer ik vooral op brood, crackers en ontbijtkoek. Ik ben er mee opgegroeid en eet het nog steeds (en eigenlijk noem ik het nog steeds boter ;)). Met Kerst of Pasen ga ik weleens voor roomboter, maar omdat dit zo lastig smeert ga ik toch standaard voor margarine.

Op en plakje ontbijtkoek, cracker met kaas of boterham met pindakaas of hagelslag kan een laagje margarine wat mij betreft niet ontbreken. Margarine gebruik ik ook om op de buitenkant van een tosti te smeren. Zo wordt de tosti goudbruin, zacht en toch krokant.

Receptinspiratie

Nieuw Flora Smeerbaar

Een nieuw product is Flora Smeerbaar, sinds kort is dit ook in mijn koelkast te vinden. Het is 100% plantaardig, 100% natuurlijk en smaakt bijna zoals roomboter. Lekker op brood, cracker of ontbijtkoek.

Croma Smeltjus

Ook Croma Smeltjus is onmisbaar in onze koelkast. Sinds ik mijn vriend 12 jaar geleden heb leren kennen eet ik dit. Eenmaal gewend aan smeltjus over je gekookte aardappelen of stamppot wil je niet anders meer.

Receptinspiratie

Croma bak en braad

Ook een bak en braad product gebruik ik regelmatig. En dan voornamelijk om bewerkt vlees in te bakken.

Tip: bak geen vis in de bak en braad, dat smaakt echt niet lekker. Croma bevat specifieke kruiden welke heerlijk zijn om vlees in te bakken, maar met vis zijn ze geen goede match.

Receptinspiratie

Dit artikel is een samenwerking met Becel, lees mijn disclaimer.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op