Ga naar de inhoud

Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Een hele lekkere bloemkool ovenschotel, met extra veel kaas! Het is namelijk een bloemkoolschotel met kaassaus en spek. Zo lekker!
25 minuten Voorbereidingstijd
25 minuten Bereidingstijd
Delen op
Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Zeg je bloemkool dan zeg je kaassaus. Deze keer combineer ik deze twee in een topper van een ovenschotel, namelijk deze bloemkoolschotel met kaassaus en spek. Yum!

Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Bloemkool is een van mijn favoriete groenten. Ondanks dat ik het als dochter van een ‘bloemkoolbouwer’ ontelbaar vaak heb gegeten (als kind in het bloemkoolseizoen (of bloemkooltijd) zelfs iedere week!) ben ik het nooit zat. Als wij thuiskomen van vakantie eten we in de eerste week thuis steevast gekookte aardappelen met gekookte bloemkool en een gehaktbal. Het hele gezin smult daarvan na 1 of meerdere weken ‘vakantievoedsel’ te hebben gegeten.

Naast de normale (en wat saaie) gekookte bloemkool blijft een bloemkoolschotel mijn favoriet. Meestal gecombineerd met aardappel en kaas. Omdat dat gewoon heel erg lekker is. Daarom vond ik het tijd voor weer een nieuwe variatie hierop. En dat werd dus deze bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Nadat ik de spruitjesschotel met aardappel en kaassaus had gemaakt wist ik meteen dat ik op deze ovenschotel een keer een variant met bloemkool zou maken. Bloemkool en kaassaus zijn wat mij betreft namelijk een ontzettende winnaar samen, altijd lekker.

Ook deze keer ben ik gegaan voor een combinatie met spek, omdat dat er ook zo lekker bij past. De schotel bevat een basis van aardappelpuree. Hier overheen verdelen we bloemkoolroosjes en een heerlijke zelfgemaakte kaassaus. De kaassaus is een mengsel van roomboter met bloem en melk met kaas, zoals de meeste kaassauzen. Dit brengen we op smaak met knoflook en mosterd. Met als resultaat een heerlijke kaassaus. Daarbij voegen we gebakken spek toe aan de bloemkoolschotel, plus wat extra geraspte kaas.

Het resultaat is een super lekkere bloemkoolschotel. Echte comfortfood. Het Hollandse bloemkoolseizoen staat voor de deur, dus ik zou zeggen sla dit recept op in je account en ga er lekker mee aan de slag!

Scroll naar beneden voor de receptkaart met het complete uitgeschreven recept van de bloemkoolschotel met kaassaus en spek.

Bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Bloemkoolschotel recepten

Een bloemkoolschotel is niets nieuws, er staan al een aantal heerlijke recepten op de website. Meestal gecombineerd met aardappel en kaas, maar soms ook met een twist. Heb je na de bloemkoolschotel met kaassaus en spek zin om nog meer variaties te proberen? Dan tip ik je graag deze toppers van de website:

Ingrediënten

personen

Voor de kaassaus

Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze bloemkoolschotel met kaassaus en spek

Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 25 minuten
Stap 1
Kook de aardappelen gaar in een pan met water.
2
Stap 2
Kook in een andere pan bloemkoolroosjes 10 minuten voor.
3
Stap 3
Bak de plakken spek in een droge koekenpan krokant. Snijd de gebakken spek hierna in grove stukken.
4
Stap 4
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.
5
Stap 5
Verwarm 25 gram boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Voeg beetje bij beetje de melk toe, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door. Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.
6
Stap 6
Stamp de aardappelen fijn, met een klontje boter. Voeg hierbij de mosterd en breng op smaak met zout en peper.
7
Stap 7
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel hierover 2/3 van de bloemkoolroosjes, 2/3 van de gebakken spek en verdeel hierover de kaassaus. Verdeel hierover de overige spek en bloemkoolroosjes en bestrooi dit met geraspte kaas.
8
Stap 8
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven en serveer het hierna direct.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Loaded fries met chili
3x Bavettespiesjes
Whipped ricotta met groenten uit de oven
Caprese naanpizza's

3 reacties

CWvm

Erg lekker! Dit gaan we vaker eten. Dank je!

Laat een bericht achter

Rob Hooff

Ziet er goed uit. Een punt van kritiek: In de ingredienten staat olijfolie. Die kom ik echter niet meer tegen bij de breiding. Ra ra?!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Rob, daarmee vet je de ovenschaal in.

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op