Spruitjesschotel met kaassaus en spekjes
Een heerlijke winterse ovenschotel met spruitjes. Spruitjesschotel met kaassaus en spekjes. En aardappelen. Dat wordt smullen!Spruitjesschotel met kaassaus en spekjes
Bewaren
Yes, een heerlijke winterschotel! Een spruitjesschotel met kaassaus en spekjes. Echt, op deze manier geniet iedereen van spruitjes. Op een bedje van aardappelpuree en kaassaus met gebakken spekjes en gegratineerde kaas. Deze moet je maken hoor!
Spruitjes ovenschotel
Spruitjes. Niet iedereen houdt ervan. Maar ik moet zeggen dat het met spruiten ook wel erg overdreven wordt. Want ook met spruiten kun je heerlijke recepten maken. Vooral als je het combineert met smaakmakers en andere ingrediënten.
En als je spruitjes niet kapot kookt (tot snot) maar het bijvoorbeeld roerbakt of roostert. Je kunt er zoveel kanten mee op. Echt zonde om dat niet eens te proberen. Zoals deze heerlijke spruitjesschotel met kaassaus en spekjes.
Echt een aanrader, wij hebben er thuis ontzettend van gesmuld!
Spruitjesschotel met kaassaus en spekjes
Een heerlijke spuitjesschotel dus. Een ovenschotel met spruitjes en aardappel. Eentje die echt om te smullen is, en gemakkelijk om te maken.
De schotel is opgebouwd uit allereerst een laag verse aardappelpuree. Daaroverheen verdelen we een deel van het mengsel van spruitjes met gebakken spekjes. Belangrijk is dat je de spuitjes kort voorkookt (ongeveer 10 minuten) want ze garen ook nog door in de oven. Daarover gaat een heerlijke zelfgemaakte kaassaus met daarop de overige spruitjes en geraspte kaas. Dit gratineren we 25 minuten in de oven.
Serveer de spruitjesschotel met kaassaus en spekjes hierna direct.
Ovenschotel met spruitjes
Tip: je kunt van deze schotel ook eenvoudig een vegetarische versie maken. Laat de spekblokjes achterwege en voeg gebakken ui en/of champignons toe.
Spruitjes recept
En niet zomaar spruitjesrecpeten. Ik tip je graag een aantal super lekkere spruitjes recepten die hier op de website staan. Want als je deze spruitjesschotel met kaassaus en spekjes hebt gemaakt wil je vaker spruitjes eten. Dan kun je maar beter nog een aantal lekkere recepten achter de hand hebben toch?
Deze toppers van spruitjesrecepten tip ik je graag:
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spruitjesschotel met kaassaus en spekjes
Stap 1
Kook de aardappelen gaar in een pan met water.Stap 2
Kook in een andere pan de spruitjes 10 minuten voor.Stap 3
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan gaar.Stap 4
Haal de spekblokjes hierna uit de koekenpan en bak hier de afgegoten voorgekookte spruitjes 10 minuten rondom in aan. Breng op smaak met zout en peper.Stap 5
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 6
Verwarm 25 gram boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door.Stap 7
Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 8
Stamp de aardappelen fijn, met een klontje boter. Voeg hierbij de mosterd en breng op smaak met zout en peper.Stap 9
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel hierover 4/5 van de spruitjes, 4/5 van de spekjes en verdeel hierover de kaassaus. Verdeel hierover de overige spekjes en spruitjes en bestrooi dit met geraspte kaas.Stap 10
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze spruitjesschotel met kaassaus en spekjes
Stap 1
Kook de aardappelen gaar in een pan met water.Stap 2
Kook in een andere pan de spruitjes 10 minuten voor.Stap 3
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan gaar.Stap 4
Haal de spekblokjes hierna uit de koekenpan en bak hier de afgegoten voorgekookte spruitjes 10 minuten rondom in aan. Breng op smaak met zout en peper.Stap 5
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een ovenschotel in.Stap 6
Verwarm 25 gram boter in een pannetje. Doe de knoflook erbij en roer door. Doe dan de bloem erbij en roer tot een roux ontstaat. Doe de melk er beetje bij beetje bij, roer door en laat dit 5 minuten verwarmen op zacht vuur. Roer tussentijds door. Voeg zout en peper toe en haal van het vuur. Roer hier 125 gram van de geraspte kaas door.Stap 7
Is de saus te dik? Voeg dan wat extra melk toe en roer dit goed door.Stap 8
Stamp de aardappelen fijn, met een klontje boter. Voeg hierbij de mosterd en breng op smaak met zout en peper.Stap 9
Verdeel de aardappelpuree over de ovenschaal. Verdeel hierover 4/5 van de spruitjes, 4/5 van de spekjes en verdeel hierover de kaassaus. Verdeel hierover de overige spekjes en spruitjes en bestrooi dit met geraspte kaas.Stap 10
Verwarm de schotel 25 minuten in de oven.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
5 reacties
Heleen
Heerlijk, vooral als je na een wandeling in de kou weet dat je dit straks gaat eten.
Eric.
Lijk mij een heel lekker recept. Weet wat ook lekker is met spruitjes, spruitjes blancheren, afkoelen, dan wokken met ui/knoflook/tomaten(puree)/oregano/zout/peper en een beetje water. En eventueel met gerookte spekjes.
Diana moorman
Het ziet er erglekker mooi uit ik ga zezeker uit proberen
Rianne van iersel
Ik kan geen recept bewaren . Druk op dat hartje maar het werkt niet. In het begin werkte dat wel, maar nu niet meer. Weet niet waar dat aan ligt Groetjes Rianne.
Brenda Hoff
Hoi Rianne, werkt het nu wel weer met opslaan van de recepten? Je kunt me anders ook even mailen op [email protected]