Hartige banketletter
Na de lekkere zoete sinterklaasrecepten (klik, en klik) van de afgelopen dagen gaan we vandaag voor een hartige banketletter. Want hartig is net zo lekker! Banketletters zijn er in overvloed deze tijd van het jaar, maar deze is net even anders. In plaats van zoet amandelspijs heb ik hem gevuld...Hartige banketletter
Bewaren
Na de lekkere zoete sinterklaasrecepten (klik, en klik) van de afgelopen dagen gaan we vandaag voor een hartige banketletter. Want hartig is net zo lekker!
Banketletters zijn er in overvloed deze tijd van het jaar, maar deze is net even anders. In plaats van zoet amandelspijs heb ik hem gevuld met een hartig pepernoot-gehaktmengsel. En ja, het is weer een toppertje! Als je niet van taart en cake houdt, of gewoon alles tegelijk wilt dan is dit jouw recept!
De hartige banketletter is multifunctioneel, eigenlijk is er geen excuus want dit receptje komt zo’n beetje de gehele dag van pas. Je kunt hem serveren bij de sinterklaaslunch, als onderdeel van een sinterklaasmaaltijd (vergeet dan niet de pepernoten tiramisu als toetje te serveren), bij de sinterklaaskoffie of bij de sinterklaasborrel.
Hartige Banketletter
Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hartige banketletter
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Snipper de sjalotjes en hak de kruidnootjes fijn.Stap 3
Meng het gehakt met de gesnipperde sjalotjes, kruidnootjes, mosterd, tomatenpuree, ei, speculaaskruiden, peper en zout.Stap 4
Leg het gehaktmengsel in een sliert op het bladerdeeg en rol het deeg op zodat er een lange rol ontstaat.Stap 5
Vouw de letter 'S' van de rol gehaktdeeg en plaats het op het bakpapier.Stap 6
Bestrijk de banketletter met ei en bestrooi met sesamzaadjes.Stap 7
Bak de hartige banketletter 35 minuten in de oven zodat het bladerdeeg mooi goudbruin is en de vulling gaar.Stap 8
Serveer de hartige banketletter als lunch, onderdeel van de maaltijd of bij de koffie of borrel.Ingrediënten
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.
Bereidingswijze hartige banketletter
Stap 1
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bekleed een bakplaat met bakpapier.Stap 2
Snipper de sjalotjes en hak de kruidnootjes fijn.Stap 3
Meng het gehakt met de gesnipperde sjalotjes, kruidnootjes, mosterd, tomatenpuree, ei, speculaaskruiden, peper en zout.Stap 4
Leg het gehaktmengsel in een sliert op het bladerdeeg en rol het deeg op zodat er een lange rol ontstaat.Stap 5
Vouw de letter 'S' van de rol gehaktdeeg en plaats het op het bakpapier.Stap 6
Bestrijk de banketletter met ei en bestrooi met sesamzaadjes.Stap 7
Bak de hartige banketletter 35 minuten in de oven zodat het bladerdeeg mooi goudbruin is en de vulling gaar.Stap 8
Serveer de hartige banketletter als lunch, onderdeel van de maaltijd of bij de koffie of borrel.Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.
En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.
Bekijk ook andere recepten
23 reacties
Sanne
Is het ook mogelijk om de banketletter in de ochtend te maken en later pas af te bakken? Of in de ochtend afbakken en later nog eens opwarmen?
Nathalie De Jongh
Ik heb uw banketletter bereid, was erg lekker! De kruiden die u eraan heeft toegevoegd geven dit gerecht een echt winterse smaak. Ik had niet verwacht dat een gerecht met rundergehakt zo bijzonder kon smaken. Dat wilde ik even melden.. een super gerecht! Ik ga hem volgend jaar weer maken!!
Nathalie De Jongh
hoi Brenda, Ik heb uw banketletter vandaag bereid. hij was heel erg lekker, goed gekruid!!, echt voor de feestdagen. Volgend jaar maak ik hem weer. een topper!! groetjes Nathalie
jan
dit lijkt me heel erg lekker en zal deze ook echt uitprinten en gaan maken. maar wat mij echt nooit lukt s sauzijzen staaf of broodjes . heb je hier misschien wel een recept van zodat ik het niet meer weg hoef te gooien en mijn kids het niet hoeven ter proeven . mvg jan
Bianca
Hoi Brenda, Wij hebben een verlaten sinterklaasviering en er zijn geen pepernoten meer, kan ik deze vervangen voor speculaasjes?
Brenda Kookt
Hoi Bianca, dat is geen probleem.
Marina
Hallo Brenda, Na een paar recepten van jou geprobeerd te hebben zou ik dit recept en de Sinterklaas crumble vandaag willen maken want zondag gaan we Sinterklaas houden. Mijn vraag is: kan ik deze recepten een dag van tevoren maken en volgend jaar 2 dagen van te voren? Alvast bedankt voor jouw reactie en een makkelijke bevalling toegewenst! Groetjes, Marina
carolina
hoi is zo graag willen weten wat de grootte van de S is,.... voor hoeveel personen is dit? en indien ik voor meer mensen moet kan ik dan ALLE ingrediënten , vermenigvuldigen? als bijv 700 gr gehakt, de rest ALLES DUBBEL? ik hoop dat je nog zult reageren, aangezien dit al van vorig jaar is,.... mijn dank alvast carolina
carolina
...is zo,..... moet zijn : IK ZOU sorry
annelies
Vorig jaar gemaakt en hij is verrassend lekker en het is zo simpel te maken. Hij ging tot de laatste kruimel helemaal op. Dit jaar gaat hij op zeker weer gemaakt worden!
Nicole Parmentier
Soep en Snoep was ons vaste pakjesavond menu, vanaf nu is dat Soep en deze banketstaaf geworden (en snoepen blijft natuurlijk). Erg leuk, deze nieuwe traditie!
Brenda Kookt
Wat leuk Nicole, een toptraditie! :)
Marianne
Zojuist gemaakt en hij was verrassend lekker! De kinderen vonden het ook lekker. Gemakkelijk recept, heb vers bladerdeeg van AH gebruikt, supersimpel te gebruiken ( dat uitrollen van plakjes diepvriesdeeg is mij nog nooit goed gelukt) Ik vond het eerst een vreemde combinatie met tomaat en pepernoten maar inderdaad normaal gaat er ook beschuit in en diverse kruiden in gehakt en dat combineer je nu in de vorm van pepernoten, dus zo vreemd is het eigenlijk niet. Het is wel machtig (maar ik had omdat ik niet wist wat ik anders met het restje rauwe gehakt moest doen dan ook 500 gram gehakt gebruikt, 350 gram geeft waarschijnlijk ook een mooiere lettervorm maar met 500 gr zag het er ook goed uit, en nu heb ik een stukje gebakken staaf over:-))
petra
en maakt het uit wat voor gehakt je gebruikt?
Rianne
Is het ook lekker om deze koud te serveren?
Stephanie | Kookles Thuis
Mooie foto, Brenda! En hele leuke combi zo..
Brenda Kookt
Dank je Stephanie. En lekker ;)
annemiek
Dat lijkt me ook een heel gedurfde combinatie, ben benieuwd. Koop je dat tante Fanny bladerdeeg bij de gewone supermarkt? En welke zwarte zaadjes heb je er nog meer op gestrooid?
Els
Ik denk dat deze hier wel in de smaakt zal vallen
karin
Super lekker! Was een van de gelukkige die mocht testen! Heel verrassend, aanrader dus!
Brenda Kookt
Ja, je had een hele belangrijke taak! ;)
Linda Delichef
Wat bijzonder, kruidnootjes door het gehakt. Ik ben heel nieuwsgierig, dus ik denk dat ik dit ga maken als we sinterklaas vieren. Het bladerdeeg van Tante Fanny is goed he? Ik gebruik die tegenwoordig altijd.
Brenda Kookt
Dit zijn blanke en zwarte sesamzaadjes. Tante Fanny bladerdeeg is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Het ligt in het koelvak.