Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Een super lekkere sinterklaastaart. Dat is deze speculoos kwarktaart met kruidnoten. Het frisse en zachte van de kwarktaart past perfect bij de speculoospasta en (truffel)kruidnoten.
30 minuten Voorbereidingstijd
3 uur Bereidingstijd
Delen op
Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Oh jongens, het is zo’n feestje om recepten zoals deze uit te werken, te koken, fotograferen én voorproeven. Een lust voor het oog, en ook nog eens superlekker. Deze speculoos kwarktaart met kruidnoten is écht een topper! Wat mij betreft moeten we deze allemaal op tafel zetten met pakjesavond dit jaar.

Een frisse sinterklaastaart die niet zwaar is. Uiteraard wel met (truffel)kruidnoten maar daarnaast ook met speculoospasta. Smullen!! (en dan heb je daarna ook nog ruimte voor andere sint-lekkernijen ;))

Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Sinterklaastaart

Inmiddels zijn jullie wel van mij gewend dat ik ieder jaar een nieuwe sinterklaastaart met jullie deel. Er zijn de afgelopen 10 jaar al vele taarten voorbij gekomen. De Sinterklaas MonChoutaart is na al die jaren nog steeds nummer 1. Deze taart met kruidnoten en Nutella is dan ook een echte topper!

Andere toppers van sinterklaastaarten zijn: appelkruimeltaart met speculaas en amandelspijs, de speculaas-biscuittaart met kruidnoten, sinterklaas carrot cake en de sinterklaasbrownies.

Vaak is een sinterklaastaart wel wat zwaar op de maag, zoveel lekkers bij elkaar vult behoorlijk. Daarom zocht ik dit jaar voor een meer frisse taart waarna je niet meteen vol bent. Dat werd een kwarktaart, die we bereiden zonder pakjes en zakjes. Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Een speculoos kwarktaart dus, met kruidnoten. Een heerlijke sinterklaastaart! Die dus niet de oven in gaat, deze kwarktaart laat je (minimaal 3 uur, maar liever een nachtje) opstijven in de koelkast. En natuurlijk maken we deze taart zelf, zonder pakjes en zakjes.

Voor de speculoos kwarktaart gebruik ik een bodem van (hoe kan het ook anders) speculooskoekjes. Je kunt ook gaan voor speculaas, of kruidnoten. Nadeel van kruidnoten is vaak alleen dat het lastiger is om er mooie fijne kruimels van te maken.

De kwarklaag bevat naast kwark ook mascarpone, witte basterdsuiker en gelatine. En een deel van de kwarktaart meng ik met een eetlepel speculoospasta. Het kwarkmengsel stort je op de bodem en laat je hierna opstijven in de koelkast. Dek hierbij de taart even af met huishoudfolie.

Als finishing touch verdelen we voor het serveren speculoospasta en gehakte (truffel)kruidnoten over de kwarktaart.

En dan is het een kwestie van smullen!

Speculoos kwarktaart met kruidnoten

Ingrediënten

punten

Extra benodigd

  • springvorm met diameter van 20 cm
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze speculoos kwarktaart met kruidnoten

Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 3 uur
Stap 1
Bekleed de springvorm met bakpapier. Week de gelatineblaadjes in water.
2
Stap 2
Maal de koekjes fijn in een keukenmachine. Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Roer de koekkruimels door de boter. Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk dit met de achterkant van een lepel aan. Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem kan uitharden.
3
Stap 3
Roer mascarpone los en mix dit met de basterdsuiker. Roer hierna de kwark erdoor tot dit goed gemengd is.
4
Stap 4
Knijp de gelatineblaadjes uit. Verwarm een beetje melk of water in een pannetje (5 eetlepels) en laat de gelatine hierin oplossen. Meng dit door het kwarkmengsel.
5
Stap 5
Zet 2/3 van het kwarkmengsel apart, roer door de overige 1/3 3 eetlepels speculoospasta.
6
Stap 6
Verdeel de helft van het witte kwarkmengsel over de springvorm en strijk dit glad. Verdeel hierover de laag met speculoospasta. Strijk dit ook glad en verdeel daarover de laatste laag van het witte kwarkmengsel. Laat de taart minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
7
Stap 7
Verdeel voor het aansnijden speculoospasta over de taart. Roer de speculoospasta even los voor je het over de taart ‘drizzlt’. Bestrooi de kwarktaart tot slot met grof gehakt (truffel)kruidnoten.
Bekijk ook andere recepten
Vanillecake basisrecept
Camembert brûlée uit de oven
Traybake met broccoli en zoete aardappel
Spaghetti met broccolipesto

3 reacties

Gerlinde

Dit is zo'n heerlijke taart! Iedereen js enthousiast die het proeft! Word hier vaak gemaakt, maar dan zonder kruidnoten ;-) Bedankt!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat siuperleuk om te horen! Inderdaad, nu het geen 'sinterklaastijd' is lekker maken met speculoos-koekjes (of speculaas).

Annette Jansema
4/5 sterren

Heerlijk fris met een zoet/kruidige bijsmaak

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op