Kerstrecepten Mix & Match Kerstmenu
Bewaren
Ik ben heel erg benieuwd of jullie er al uit zijn, weet je al wat je dit jaar doet met de kerst? Welke gerechten je op tafel gaat zetten? Om je op weg te helpen deel ik bij deze het grote Kerstrecepten Mix & Match Kerstmenu!
Ik geef je de 5 lekkerste receptideeën voor het voorgerecht, tussengerecht en hoofdgerecht met daarbij suggesties voor bijgerechten van groente én aardappel en ik sluit af met de 5 lekkerste kersttoetjes.
Als je kerstmenu nog niet compleet is, dan is hij dat vast na het lezen van dit artikel. Kies uit iedere categorie een gerecht en je kerstmenu is compleet!
Kerstrecepten Mix & Match Kerstmenu
Ik ga bij dit mix & match kerstmenu uit van een viergangen menu met voorgerecht, tussengerecht, hoofdgerecht en een nagerecht. Het tussengerecht kun je ook weglaten zodat je voor een driegangenmenu gaat, of inzetten als voorgerecht.
Met het voorgerecht trap je het kerstmenu af. Hiermee zet je de toon van het diner en zorg je er voor dat je gast nieuwsgierig is naar wat er nog gaat komen.
Je kunt gaan voor een koud- of warm voorgerecht, dat is aan jou. Carpaccio, zalmtartaar of steak tartare zijn super lekkere smaakvolle gerechtjes. Maar je kunt ook gaan voor de warme pastinaakcrème met coquille of voor een wat zwaarder gerechtje zoals een klassiek pasteitje, met een ragout van stoofvlees.
Kerst voorgerechten
- Carpaccio met pestodressing (ga je liever voor een andere versie? Wat dacht je van carpaccio met kipfilet en mango of een lekkere frisse zalmcarpaccio?)
- Pastinaakcrème met coquille
- Ragout met stoofvlees
- Steak tartare met mosterdmayonaise
- Zalmtartaartje met limoen
Een tussengerecht is officieel bedoeld om de smaak te neutraliseren, om je klaar te maken voor het hoofdgerecht. Ik vind het lekker om voor een warm soepje te gaan, de bloemkoolsoep en het courgettesoepje zijn hiervoor ideaal. Maar ik geef je ook een paar ander lekkere kerstrecepten.
Kerst tussengerechten
- Bloemkoolsoepje
- Courgettesoepje met salie en coquille
- Crostini van brie met cranberry
- Gevulde champignons
- Zalmcocktail
Het hoofdgerecht is natuurlijk erg belangrijk, het is het klapstuk van de avond! Tip: ga voor een gerecht dat je goed kunt voorbereiden zodat je bij je gasten aan tafel kun zitten en niet te lang in de keuken hoeft te staan. Veel gerechten die langer moeten garen zijn hiervoor heel goed geschikt. Denk aan de beef wellington, bouef bourguignon en de rundersukade.
Kerst hoofdgerechten
- Beef Wellington
- Boeuf Bourguignon (of de vegan versie) (of winterse stoofpie)
- Kip met kerstboter, parmaham en cranberrysaus
- Rundersukade uit de oven
- Schnitzelrolletjes met cranberry en brie
Ga je liever voor een hoofdgerecht met vis? Dan tip ik je de hartige viscrumble of het visrolletje met spek en pesto.
Het is lekker om bij het hoofdgerecht een aantal smaakvolle bijgerechten te serveren. Zelf ben ik gek op aardappelen, dit zijn de lekkerste aardappelrechtjes voor bij het kerstdiner.
Kerst bijgerechten – aardappel
En natuurlijk is het ook lekker om iets van groente op tafel te zetten. Stoofpeertjes zijn altijd lekker, mijn andere favorieten zijn de spruitjes met brie en cranberry en witlof met ham en kaas.
Kerst bijgerechten – groente
- Gegratineerde broccoli caprese
- Pompoen met aardappelpuree en paddestoelen
- Spruitjes met brie en cranberry
- Stoofpeertjes
- Witlof met ham en kaas
Het kerstdiner sluit je af met een hoogtepunt: het nagerecht! Ik geef je 5 tips die je van te voren kunt voorbereiden en waarvan je zeker zal smullen.
Kerst Nagerechten
- Chocolade lava cakeje
- Chocolade kerst bavarois (dit gerecht zie je op op de collage hierboven alvast staan, dit recept deel ik morgen met jullie :))
- Frambozenparfait met amaretto
- Kersttrifle van gingerbread en cranberry
- Tiramisu-cheesecake