Ga naar de inhoud
9 beoordelingen

Tomatensoep – basisrecept en variaties

Vandaag gaat het over soep. Tomatensoep deze keer! Ik geef je een tomatensoep basisrecept en tip je over toevoegingen zodat je lekkere variaties kunt maken. De lekkerste tomatensoep Als er iets is dat het bij mij thuis altijd goed doet, dan is het tomatensoep. De pan gaat hier altijd leeg....
30 minuten Voorbereidingstijd
Delen op

Tomatensoep – basisrecept en variaties

Vandaag gaat het over soep. Tomatensoep deze keer! Ik geef je een tomatensoep basisrecept en tip je over toevoegingen zodat je lekkere variaties kunt maken.

De lekkerste tomatensoep

Als er iets is dat het bij mij thuis altijd goed doet, dan is het tomatensoep. De pan gaat hier altijd leeg. Ieder weekend dezelfde soep op tafel is ook maar saai, daarom is het zo fijn dat je met deze soep ook lekker kunt variëren. In dit artikel lees je er alles over.

Hoe maak je tomatensoep?

Zelf tomatensoep maken is super simpel. Het basisrecept dat ik altijd gebruik bevat verse tomaten, ui, knoflook en wortel. Al kun je ook gezeefde tomaten, of tomatenblokjes gebruiken voor een lekkere soep. Daarnaast is het handig om een staafmixer en een blender bij de hand te hebben, ook voor andere recepten!

tomatensoep snel recept

Ik geef je eerst het basisrecept zodat je zelf aan de slag kunt, daarna een aantal lekkere toevoegingen op dit recept en tot slot nog een paar variatie-recepten die op Brenda Kookt te vinden zijn.

Welke tomaten voor tomatensoep?

Je kunt het beste rijpe tomaten gebruiken die sappig en smaakvol zijn. Er zijn veel verschillende soorten tomaten die hiervoor geschikt zijn, maar het is vooral belangrijk dat de tomaten rijp zijn en een goede smaak hebben. Romatomaten, trostomaten, coeur de boeuf, San Marzano, en kerstomaatjes zijn enkele voorbeelden van lekkere tomaten voor in de soep. Je kunt ook verschillende soorten tomaten combineren om de smaak te versterken en wat variatie in de soep te brengen. Over het algemeen geldt dat hoe rijper de tomaten, hoe beter de smaak van de soep zal zijn.

Wat eet je bij tomatensoep?

Tomatensoep is een veelzijdige soep die goed te combineren is met verschillende bijgerechten. Een sneetje vers brood is altijd een goede optie, zoals stokbrood, ciabatta of toast. Als je van een knapperige textuur houdt, kun je zelf croutons maken of kopen en deze toevoegen aan de soep.

Een andere klassieke combinatie is met een lekkere tosti. De gesmolten kaas en het knapperige brood gaan goed samen met de warme soep. Een frisse salade kan ook goed passen. Kies bijvoorbeeld voor een salade met komkommer, cherrytomaatjes en sla.

Hoe lang kan je verse tomatensoep bewaren?

Verse tomatensoep kan, afhankelijk van de omstandigheden waarin het wordt bewaard, ongeveer 3 tot 4 dagen worden bewaard in de koelkast. Het is belangrijk om de soep in een luchtdichte container te bewaren om de versheid te behouden. Als je de soep langer wilt bewaren, kun je het invriezen in porties. De soep blijft dan tot 3 maanden goed in de vriezer. Wanneer je de soep wilt eten, kun je het gemakkelijk ontdooien en opwarmen in een pan of in de magnetron. Zorg ervoor dat de soep goed heet is voordat je het serveert.

Basisrecept

Tomatensoep recept

Variaties

Het basisrecept is heel geschikt om mee te variëren. Een aantal tips voor variaties:

Gevulde soep

Voeg gehaktballetjes of vermicelli toe voor een extra gevulde soep. Wat ook heel goed kan, is het toevoegen van pasta aan de soep. Zo maak je er een vullende maaltijdsoep van.

Verschillende toppings

Het is ook geschikt om met een lekkere topping te serveren. Met een dot crème fraîche wordt de soep extra romig.

Als topping is het ook lekker om croutons of reepjes gerookte kip aan de soep toe te voegen.

Varieer met kruiden

Ook kun je de soep een extra twist geven met kruiden. Voeg bijvoorbeeld basilicum of oregano toe, of tijm.

Tomatensoep basisrecept

Tomatensoep recepten

Wil je meer inspiratie? Op Brenda Kookt zijn inmiddels meerdere varianten van dit recept gepubliceerd. Klik op het recept om te bekijken hoe je de soep maakt.

Ingrediënten

kommen
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze tomatensoep – basisrecept en variaties

Voorbereiding: 30 minuten
Stap 1
Fruit de ui met knoflook aan in een pan met een beetje olie. Doe hierna de tomatenblokjes en blokjes wortel erbij en bak dit even mee. Voeg hierna de tomatenpuree erbij, roer dit door en bak even mee. Doe hierna het water en bouillon bij de pan, breng aan de kook en laat dit 15 minuten doorkoken.
2
Stap 2
Pureer de soep glad met een staafmixer of in de blender.
3
Stap 3
Voeg hierna eventueel een topping toe, zie onderstaande tips.

Extra benodigd:

Staafmixer

Bekijk ook andere recepten
Lente-plaattaart met courgette en pesto
MonChoutaart Paastaart met bokkepootjes en lemon curd
Spanakopita ovenschotel
Croissant traybake met aardbeien en room

31 reacties

Ria
5/5 sterren

Heerlijke soep. Daar kan ik mijn kleinzoon mee verwennen. Super

Laat een bericht achter

Edwin Rijnders

Heerlijk en makkelijk te maken

Laat een bericht achter

ingrid
5/5 sterren

Dank voor het heerlijk recept! maak deze vaak voor een verjaardag (met lunch) en is zo op. krijg er veel complimenten mee :-)

Laat een bericht achter

Roel

Nou Brenda, je hebt mij wel aan't werk gezet. thuis maakte ik het al, jouw heerlijke tomatensoep maar ook aan boord voor de manschappen (en mezelf natuurlijk) als deze leeg is, wordt de pan met een stukje brood leeg geveegd ! Telkens als ik aan boord kom, ben ik weer de sjaak, maar wel leuk. Ik ga meer van jouw gerechten proberen, ook voor aan boord. Bedankt voor je inzet.

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat leuk om te horen Roel

Tamara
5/5 sterren

Wat een overheerlijk recept is dit!😍

Laat een bericht achter

Harriette

wij zijn fan van al jou Soepen

Laat een bericht achter

Anneke

Groot of klein blikje tomatenpuree?

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Klein blikje, van 70 gram.

Sandra

Makkelijk te maken en perfect van smaak! Gemaakt ( voor 4 personen) van 8 trostomaten en een takje zoete romatomaatjes. ( geen suiker nodig, zoals in veel andere recepten) Rundergehaktballetjes erin mee laten koken na het pureren en bestrooid met verse basilicum. Heerlijk, een recept om te bewaren!

Laat een bericht achter

Sandra

Hoi Brenda! Ik ga deze soep deze week maken maar ik vroeg me af of je een klein of groot blikje tomatenpuree gebruikt? Groetjes Sandra

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Hoi Sandra, een standaard blikje tomatenpuree van 70 gram, het kleine blikje. Gr Brenda

Syl

Hallo, Welke tomaten gebruikt u? Als ik geen verse tomaten wil gebruiken maar tomaat uit blik wat moet dan de hoeveelheid tomaat uit blik zijn bij het recept voor 2 personen? Hoor graag van je, fijn weekend Groeten Syl

Laat een bericht achter

Rene

Waarom zou je geen blik tomaten gebruiken? In Nederland heb je maar weinig smaakvolle tomaten. Die uit blik zijn echt hartstikke lekker. Meerdere Italiaanse kookboeken adviseren dan ook blik tomaten over de niet smaakvolle tomaat uit Nederland. Mocht je groenteboer nou echt mooie verse tomaten hebben dan zijn die natuurlijk beter.

Brenda Hoff

Hoi syl, ik gebruik gewone Roma tomaten. Ik zou in dit geval geen tomaten uit blik gebruiken.

Gresita Mulder
5/5 sterren

Deze soep is een groot succes geworden binnen onze familie!! Zowel als lunch, als avondeten met wat extra groente toevoegingen en als tussendoortje. Ik maak ‘em bijna wekelijks sinds ik het recept vorig jaar ontdekte!😁👍🏼

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Wat tof om te horen Gresita, bedankt voor je reactie

Esther

Wat een heerlijk recept. Ik heb hem in de all in one onder hoge druk gedaan. Daarna nog gehaktballetjes erbij en vermicelli. Staat inmiddels in mijn receptenboek. Dank je wel 👍

Laat een bericht achter

Maria

Hoi Esther, bedoel je eigenlijk een snelkookpan? (Dat is wel een mooi Nederlands woord, hoor).

Barbara Hidding
4/5 sterren

Heerlijk, ik ontvel de tomaten meestal wel anders krijg je echt al die stugge velletjes

Laat een bericht achter

Nils
5/5 sterren

Beetje gember en italiaanse kruiden erbij. Lekker hoor. Al een paar keer gemaakt.

Laat een bericht achter

Kelly

Hoi, Ik heb je tomatensoep gemaakt maar even wat vraagjes erover! Alles goed opgevolgd, toen was ik klaar om de staafmixer te gebruiken, nu krijg ik de soep alleen niet helemaal glad. De pitjes blijven er nog best veel inzitten. Heb je tips hiervoor? Moet ik dan langer mixen? En nog tips om de smaak wat minder naar tomaat te maken ook al is het een tomatensoep? ;)

Laat een bericht achter

Rosa

Je kan de tomatensoep door een zeef halen :)

Els de Brabander

Haha geen sopje maar jou SOEPJE NATUURLIJK . fijn weekend.

Laat een bericht achter

Els de Brabander
5/5 sterren

Heb vanmorgen jou tomatensopje gemaakt heerlijk ,makkelijk en gauw klaar.

Laat een bericht achter

Chantal
5/5 sterren

Heerlijke soep, ik maak deze vaak als basis. Ook voeg ik na het pureren een blikje gesneden tomaten blokjes toe. Samen met zelfgemaakte balletjes en parmezaanse kaas erover, Super!

Laat een bericht achter

Haantje79

Sinds ik dit recept voor tomatensoep heb gemaakt is dit mijn vaste recept. Echt heerlijk en je kan het naar eigen inzicht opleuken met ballen vermecelli groenten etc.

Laat een bericht achter

Ina

Hoi, Brenda. Wat een fijn recept! Ik gebruik dit sinds kort. Bedoel jij met een blikje tomatenpuree een groot of een klein blikje? Verder vroeg ik me af hoeveel tomatenblokjes uit blik je zou gebruiken i.p.v. verse tomaten. Dat vind ik in de winter fijner.

Brenda Hoff

Wat tof om te horen, zo was het ook bedoeld. Zelf gebruik ik dit recept ook telkens weer, iedere keer met een andere twist. Nu de herfst er aan komt komt ook het soepseizoen er aan :)

Ger
4/5 sterren

Heerlijk recept dus prima iedereen smult er van.

Laat een bericht achter

Marjolein

Heel fijn recept! Makkelijk, snel klaar én lekker.

Laat een bericht achter

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
9 beoordelingen
Wil je dit recept delen?
Delen op