Ga naar de inhoud
1 beoordeling

Baked Alaska met karamel en cantuccini

Kersttoetje, spektakelstuk! Baked Alaska met karamel en cantuccini. Een hele lekker ijstaart die heel simpel is om te maken. Van ijs, karamel, amandelen en cantuccini. Met eiwitschuim als finishing touch.

1 dag Voorbereidingstijd
30 minuten Bereidingstijd
Delen op

Baked Alaska met karamel en cantuccini

Vandaag gaan we voor een spectaculair kerstdessert. Eentje waarmee je indruk maakt: Baked Alaska met karamel en contuccini. Een ijstaart met karamel en Italiaanse koekjes, bedekt met eiwitschuim. En het aller beste: het is super simpel om te maken! Lees snel verder om hier alles over te lezen.

Ijstaart met cantuccini en karamel

Dit is zo’n gerecht dat al jaren op mijn to-cook lijstje stond. Een Baked Alaska. Waarom het zo lang duurde voor ik hiermee aan de slag ging? Omdat ik dacht dat het best ingewikkeld was. Maar dat is het dus niet! Ik denk dat dit een van de simpelste kerstdesserts is die ik heb gemaakt. Een dikke aanrader dus!

IJs met eiwitschuim

Baked Alaska wordt ook wel bombe Alaska of omeltte sebƩrienne genoemd. Het is een combinatie van ijs met cake en eiwitschuim. Door het eiwitschuim lijkt het op een grote erg sneeuw, en daar komt de naam Bombe of Baked Alaska vandaan.

Bombe Alaska met karamel en cantuccini

Baked Alaska met karamel en cantuccini

In dit geval ben ik een beetje gegaan voor Baked Alaska met een twist. Ik gebruik geen cake, maar fijngemalen Italiaans koekjes cantuccini.

Door het vanille ijs meng ik gehakte cantuccini, witte chocolade, geroosterde amandelschaafsel en karamel. Ik gebruik hiervoor dulce de leche, dat ik maak van gecondenseerde melk volgens dit recept.

Dit samen maakt een heerlijke ijstaart. De ijstaart krijgt een bodem van cantuccini-koekjes. Deze breng ik aan als het ijs alweer een beetje is opgsteven. Hierna moet de taart goed bevriezen, ik zou hier minimaal 24 uur voor nemen.

De finishing touch is het aanbrengen van eiwitschuim. Dit breng ik aan op het ijs, zodat de voet/bodem van verkruimelde koekjes zichtbaar blijft. Als laatste brand je de zijkanten van het eiwitschuim met de gasbrander (ook tof om dit aan tafel te doen!) goudbruin. En dan is het tijd om de Baked Alaska met karamel en cantuccini aan te snijden. Dat wordt smullen!

Ik heb in dit geval geen grote ronde vorm gemaakt, maar ik gebruik een cakevorm. voor de Baked Alaska Hierdoor is de ijstaart of Baked Alaska gemakkelijker te snijden voor het serveren. Je snijdt namelijk mooie rechte plakken.

Lijkt dit je lekker, maar ga je liever niet voor ijs? Scroll dan even naar beneden, daar tip ik je een paar andere toppers van kerstdesserts.

Bombe Alaska met karamel en cantuccini

Bombe Alaska met karamel en cantuccini

Kerstdesserts

Lijkt deze Baked Alaska met karamel en cantuccini je erg lekker maar maak je liever een ander kerstdessert? Check dan eens dit lijstje. Allemaal kerstdesserts die makkelijk te maken zijn, en heel erg lekker.

IJstaart met karamel

Ingrediƫnten

plakken

Extra benodigd

  • cakevorm van 20 cm
  • gasbrander
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediƫntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze baked alaska met karamel en cantuccini

Voorbereiding: 1 dag
Bereiding: 30 minuten
Stap 1
Haal het ijs 1,5 uur van te voren uit de koelkast.
2
Stap 2
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.
3
Stap 3
Laat de karamel of dulc de leche op kamertemperatuur komen.
4
Stap 4
Hak 4 cantuccini koekjes grof.
5
Stap 5

Roer het ijs los en meng hier het amandelschaafsel, gehakte koekjes en gehakt chocolade door. Doe de dulce de leche of karamel in kleine stukjes en roer dit ook door het ijs.

6
Stap 6
Bekleed de cakevorm met huishoudfolie en verdeel het ijs over de vorm. Zorgt dat het tot max 0,5 cm onder de bovenkant van de vorm komt.
7
Stap 7

Zet het ijs minimaal 2 uur weg in de vriezer zodat het alvast een beetje opstijft.

8
Stap 8
Verkruimel de overige koekjes tot een fijn kruim. Smelt de boter in een pannetje en roer dit door de koekkruimels.
9
Stap 9
Verdeel het koekkruim over het ijs. Druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bedenk met huishoudfolie en zet het voor minimaal 20 uur weg.

Afwerking

1
Stap 1
Klop het eiwit met poedersuiker op tot een mooie schuimige massa.
2
Stap 2
Haal het ijs uit de vorm en zet op een schaal. Bedek het ijs met de met het eiwitschuim.
3
Stap 3
Brand de buitenkant van het eiwit met een gasbrander zodat het karamliseert mooi goudbruin wordt.
4
Stap 4
Serveer de baked alaska hierna direct door het in plakken te snijden en over schaaltjes te verdelen.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Eton mess met lemoncurd
Croissantkrans met roerei, spinazie en kaas

6 reacties

Cien

Moet het ijs echt 1,5 uur van te voren uit de vriezer gehaald worden??

Laat een bericht achter

Sanne

Vorig jaar gemaakt en hij was heerlijk! Toen is ie helemaal opgegaan. Maar ik wil 'm dit jaar met kerst ook maken, maar als niet alles op gaat en ik heb de ijstaart wel helemaal afgemaakt met het opgeklopte eiwit, kan ik het dan nog in de vriezer bewaren?

Laat een bericht achter

Marcelle

Kun je de eiwitten ook vervangen voor gepasteuriseerd eiwit? En wat zou dan de verhouding zijn? Is dat ca. 80 gram gepasteuriseerd eiwit en zelfde aantal gram poedersuiker?

Laat een bericht achter

Berber
4/5 sterren

Met welke karamel fariant kun je deze baked Alaska het best maken? Karamelsiroop, stroop, saus, topping of blokjes? Ik zie op de foto een blik? Ik hoor het graag, alvast bedankt!!

Laat een bericht achter

Brenda Hoff

Ik gebruik graag Dulce de leche, dit maak ik volgens dit recept: https://brendakookt.nl/2017/10/14/how-to-karamel-maken-video/ Zal hierna ook nog even linken in de tekst bij het recept.

Laat een bericht achter

De beoordelingen van het recept
1 beoordeling
Wil je dit recept delen?
Delen op