Schrijf je in voor
de nieuwsbrief!

Wat eten we vanavond?

Wat eten we vanavond?

Bestel nu:

de Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022 en de Makkelijk & Snel agenda 2022!

Bestel nu:

Makkelijke Maaltijden scheurkalender 2022

Makkelijk & Snel agenda 2022!

Baked Alaska met karamel en cantuccini

Vandaag gaan we voor een spectaculair kerstdessert. Eentje waarmee je indruk maakt: Baked Alaska met karamel en contuccini. Een ijstaart met karamel en Italiaanse koekjes, bedekt met eiwitschuim. En het aller beste: het is super simpel om te maken! Lees snel verder om hier alles over te lezen.

Ijstaart met cantuccini en karamel

Dit is zo’n gerecht dat al jaren op mijn to-cook lijstje stond. Een Baked Alaska. Waarom het zo lang duurde voor ik hiermee aan de slag ging? Omdat ik dacht dat het best ingewikkeld was. Maar dat is het dus niet! Ik denk dat dit een van de simpelste kerstdesserts is die ik heb gemaakt. Een dikke aanrader dus!

IJs met eiwitschuim

Baked Alaska wordt ook wel bombe Alaska of omeltte sebérienne genoemd. Het is een combinatie van ijs met cake en eiwitschuim. Door het eiwitschuim lijkt het op een grote erg sneeuw, en daar komt de naam Bombe of Baked Alaska vandaan.

Bombe Alaska met karamel en cantuccini

Baked Alaska met karamel en cantuccini

In dit geval ben ik een beetje gegaan voor Baked Alaska met een twist. Ik gebruik geen cake, maar fijngemalen Italiaans koekjes cantuccini.

Door het vanille ijs meng ik gehakte cantuccini, witte chocolade, geroosterde amandelschaafsel en karamel. Ik gebruik hiervoor dulce de leche, dat ik maak van gecondenseerde melk volgens dit recept.

Dit samen maakt een heerlijke ijstaart. De ijstaart krijgt een bodem van cantuccini-koekjes. Deze breng ik aan als het ijs alweer een beetje is opgsteven. Hierna moet de taart goed bevriezen, ik zou hier minimaal 24 uur voor nemen.

De finishing touch is het aanbrengen van eiwitschuim. Dit breng ik aan op het ijs, zodat de voet/bodem van verkruimelde koekjes zichtbaar blijft. Als laatste brand je de zijkanten van het eiwitschuim met de gasbrander (ook tof om dit aan tafel te doen!) goudbruin. En dan is het tijd om de Baked Alaska met karamel en cantuccini aan te snijden. Dat wordt smullen!

Ik heb in dit geval geen grote ronde vorm gemaakt, maar ik gebruik een cakevorm. voor de Baked Alaska Hierdoor is de ijstaart of Baked Alaska gemakkelijker te snijden voor het serveren. Je snijdt namelijk mooie rechte plakken.

Lijkt dit je lekker, maar ga je liever niet voor ijs? Scroll dan even naar beneden, daar tip ik je een paar andere toppers van kerstdesserts.

Bombe Alaska met karamel en cantuccini

Baked Alaska met karamel en cantuccini

1 dag
+ 30 minuten
8 plakken

Ingrediënten

  • 1,2 liter vanille ijs
  • 250 gram cantuccini amandelkoekjes
  • 2,5 eetlepel karamel of dulce de leche
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 60 gram witte chocolade fijngehakt
  • 80 gram ongezouten boter
  • 3 eiwitten
  • 185 gram poedersuiker
Extra benodigdheden:
  • cakevorm van 20 cm
  • gasbrander

Bereiding

  • Haal het ijs 1,5 uur van te voren uit de koelkast.
  • Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.
  • Laat de karamel of dulc de leche op kamertemperatuur komen.
  • Hak 4 cantuccini koekjes grof.
  • Roer het ijs los en meng hier het amandelschaafsel, gehakte koekjes en gehakt chocolade door. Doe de dulce de leche of karamel in kleine stukjes en roer dit ook door het ijs.
  • Bekleed de cakevorm met huishoudfolie en verdeel het ijs over de vorm. Zorgt dat het tot max 0,5 cm onder de bovenkant van de vorm komt.
  • Zet het ijs minimaal 2 uur weg in de vriezer zodat het alvast een beetje opstijft.
  • Verkruimel de overige koekjes tot een fijn kruim. Smelt de boter in een pannetje en roer dit door de koekkruimels.
  • Verdeel het koekkruim over het ijs. Druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bedenk met huishoudfolie en zet het voor minimaal 20 uur weg.

Afwerking

  • Klop het eiwit met poedersuiker op tot een mooie schuimige massa.
  • Haal het ijs uit de vorm en zet op een schaal. Bedek het ijs met de met het eiwitschuim.
  • Brand de buitenkant van het eiwit met een gasbrander zodat het karamliseert mooi goudbruin wordt.
  • Serveer de baked alaska hierna direct door het in plakken te snijden en over schaaltjes te verdelen.

Bombe Alaska met karamel en cantuccini
Nagerecht
Nagerecht

Bombe Alaska met karamel en cantuccini

Kerstdesserts

Lijkt deze Baked Alaska met karamel en cantuccini je erg lekker maar maak je liever een ander kerstdessert? Check dan eens dit lijstje. Allemaal kerstdesserts die makkelijk te maken zijn, en heel erg lekker.

IJstaart met karamel

Deel dit bericht:

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Reacties

2 Reacties

  1. Berber 19 december 2021 om 15:13

    4 sterren
    Met welke karamel fariant kun je deze baked Alaska het best maken? Karamelsiroop, stroop, saus, topping of blokjes? Ik zie op de foto een blik? Ik hoor het graag, alvast bedankt!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel recept