Ga naar de inhoud

De lekkerste barbecue bijgerechten

Bij een geslaagde barbecue draait het niet alleen om het vlees of de vis op het rooster. Juist de bijgerechten maken het verschil! Een goede BBQ is pas echt compleet met lekkere bijgerechten. Zoals frisse salades, geroosterde groenten, smeersels voor op brood én een paar verrassende smaakmakers.

Barbecue bijgerechten

In dit artikel tip ik je mijn favoriete barbecue bijgerechten – allemaal makkelijk te maken, goed voor te bereiden en perfect om samen te delen.

Of je nu gaat voor klassiekers zoals kruidenboter en huzarensalade, of liever wat originelere combinaties probeert met gegrilde groenten en romige dips: hier zit gegarandeerd iets voor je bij.

Knoflookbrood

Knoflookbrood (+ Mediterrane brood)

Iets dat altijd lekker is, knoflookbrood. Lekker als hapje vooraf of onderdeel van een barbecue. Of wat dacht je als hapje bij de soep? Het kan allemaal! Ik geef je 2 varianten, knoflookbrood en eentje met een mediterrane twist.

1 uur 5 minuten
Tzatzikibowl met geroosterde groenten

Tzatzikibowl met geroosterde groenten

Tzatziki bowl met geroosterde groenten. Voor deze bowl maak je zelf tzatziki waar je vervolgens een ruime hoeveelheid geroosterde groenten op serveert. Dat wordt smullen!

30 minuten
Geroosterde zoeteaardappel met burrata en pestodressing

Geroosterde zoete aardappel met burrata en pestodressing

Geroosterde zoete aardappel met burrata en pestodressing. Een topcombinatie waardoor je in een handomdraai een heerlijk groentegerecht op tafel hebt staan.

50 minuten
Frisse couscous salade met munt, komkommer en feta

Frisse couscous salade met munt, komkommer en feta

Het ideale bijgerecht of frisse lunchsalade is deze couscous salade met munt, komkommer en feta.

Sperziebonensalade met feta en citroendressing

Sperziebonensalade met feta en citroendressing

Een zomersalade, boordevol groenten. Sperziebonensalade met feta en citroendressing. Een simpele en heerlijke salade, met gebakken amandelschaafsel. Zo lekker!

20 minuten
Capreseplank met pesto

Capreseplank met pesto

Een heerlijke borrelplank, of saladeplank. Deze capreseplank met pesto kun je namelijk serveren als onderdeel van de zomermaaltijd, of als borrelplank. Dat wordt smullen!

15 minuten
Huzarensalade

Huzarensalade maken

Huzarensalade, lekker retro. Maar ook altijd lekker. Bijvoorbeeld bij de bbq of een buffet. Extra lekker wanneer je het zelf klaarmaakt.

30 minuten
Portobello caprese

Portobello caprese – BBQ-recept

Bijgerecht van de barbecue. Portobello caprese. Paddestoel met tomaat, mozzarella, basilicum en extra kaas. Yum!

25 minuten

Baba ganoush – Aubergine dip

Dippen maar! In baba ganoush, de geroosterde aubergine dip. Uit de oven of barbecue. Simpel om te maken, super lekker om te eten met brood.

45 minuten

Courgette met bacon en citroen – BBQ bijgerecht

Lekker bijgerecht met groenten van de barbcue. Gevulde courgette met bacon en citroen. Met een frisse bacon-gramolata.

20 minuten

Gegrilde groene asperges van de bbq

Lekker groente bijgerecht voor bij de barbecue: gegrilde groene asperges.

15 minuten

Perzik caprese met pesto

De klassieke caprese met en twist. Deze perzik caprese met pesto is een fris en lekker bijgerecht. Lekker bij barbecue, of hapje bij de borrel.

15 minuten

Tomatensalade met komkommer en feta

Snelle tomatensalade met komkommer en feta. De snelle, frisse en vegetarische salade past perfect bij een barbecue, een etentje of de lunch.

15 minuten

3x groentedip voor op brood

3x een groentedip voor op brood. Een snelle paprikadip, bietendip en olijvendip. Lekker bij de borrel, feestje, lunch of high tea.

45 minuten
Zelf kruidenboter basisrecept maken recept

Kruidenboter basisrecept + 3 variaties

Bij deze deel ik het lekkerste kruidenboter basisrecept. plus 3 variaties om mee af te wisselen. Plus tips om kruidenboter te bewaren.

Filmpje: Barbecuesaus maken

Brenda Kookt laat je zien hoe je zelf de lekkerste barbecuesaus maakt, op recept van Francesca Kookt!

Makkelijke smeersels en klassiekers voor op brood

Wat is een barbecue zonder lekker brood en smeersels? Een vers knoflookbrood mag natuurlijk niet ontbreken. Serveer het warm van de barbecue of uit de oven, en je hebt in no-time een knapperige klassieker waar iedereen blij van wordt.

Ook een goede kruidenboter hoort erbij – zelfgemaakt natuurlijk! Met verse kruiden, een beetje citroenrasp en een snuf zout maak je hem precies zoals jij ‘m lekker vindt. Liever iets verrassends? Zet dan het plankje op tafel met 3 groentedips, perfect om te smeren op stokbrood of platbrood.

Ook de tzatziki met geroosterde groenten of een zelfgemaakte baba ganoush van gegrilde aubergine is heerlijk om samen met brood te serveren. Of een van de geselecteerde caprese-recepten.

Frisse salades voor bij de barbecue

Salades zijn onmisbaar bij een zomerse barbecue. Ze zorgen voor frisheid en balans én je kunt ze gemakkelijk vooraf maken. Ik heb een paar lekkere frisse salades voor je geselecteerd. Dit zijn salades waar minimaal vlees en vis in wordt gebruikt, omdat dit vaak al op de barbecue ligt.

Ga bijvoorbeeld voor een frisse couscoussalade met komkommer, munt en feta – licht, knapperig en vol smaak. Ook de sperziebonensalade met citroendressing en feta is een aanrader: fris, hartig en nét even anders.

Heb je zin in een klassieker? De huzarensalade blijft een favoriet op elke BBQ-tafel. Super lekker om deze zelf te maken.

Groenten van de barbecue

Groenten komen op de barbecue helemaal tot hun recht. Door de hitte karamelliseren ze een beetje en krijgen ze extra veel smaak. Probeer bijvoorbeeld eens courgette met bacon en citroen of gegrilde groene asperges – supersimpel, maar zo lekker. Ook de portobello caprese is een feestje: gevuld met tomaat, mozzarella en pesto, en klaar in een paar minuten.

Een favoriet op mijn lijstje: zoete aardappel van de BBQ, geroosterd tot ‘ie zacht is vanbinnen en knapperig vanbuiten. Serveer ‘m met burrata en een simpele pestodressing – zó lekker!

Ik ben ontzettend benieuwd waar jouw keuze naar uit gaat. Of je nu voor klassiek gaat of juist houdt van nieuwe smaken, deze BBQ bijgerechten zorgen voor een complete en verrassend lekkere barbecue.

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit bericht delen?
Delen op