Ga naar de inhoud

Jamkoeken – aardbeikoeken

Het is alweer een poos geleden dat ik een bakrecept met jullie deelde. En nog veel langer geleden dat ik een recept voor lekkere koeken met jullie deelde. Vandaag deel ik een koek die je echt moet maken: jamkoeken! Dit zijn jamkoeken om je tanden in te zetten. Lekker knapperig...
20 minuten Voorbereidingstijd
55 minuten Bereidingstijd
Delen op

Jamkoeken – aardbeikoeken

Het is alweer een poos geleden dat ik een bakrecept met jullie deelde. En nog veel langer geleden dat ik een recept voor lekkere koeken met jullie deelde. Vandaag deel ik een koek die je echt moet maken: jamkoeken!

Dit zijn jamkoeken om je tanden in te zetten. Lekker knapperig dus! En helemaal niet moeilijk om te maken. Lees je mee?

Jamkoeken

Koekje erbij?

Koek, ik ben er gek op. Ik ben geen zoetekauw, alsin ik eet geen snoep (chocolade telt niet). Maar als er een koektrommel of schaal met koekjes voor me ligt dan kan ik er slecht vanaf blijven. En eigenlijk maakt het me niet uit wat voor koek het is. Al zijn krakelingen een van mijn favorieten, net zoals alle koeken met chocolade.

Als ik zelf koekjes bak zijn chocolade chip cookies dan ook mijn favoriet. Makkelijk om te maken, en altijd lekker. Maar deze keer besloot ik eens te experimenteren met andere koeken. Jamkoeken! Lekker voor het zonnige weekend. Ga jij aan de bak?

Jamkoeken

Jamkoeken

Deze jamkoeken moet je niet verwarren met de jamkoeken die je in de supermarkt vind. Dat zijn vaak zachte ronde koeken met in het midden de jam. Het zijn een soort kano’s, gemaakt van slofdeeg. Dat is bij deze koeken wel anders. Ze zijn harder, je moet er echt in bijten. Zoals bij een echt koekje 😉

De jamkoeken hebben een basis van bloem met poedersuiker en boter. De smaakmaker van het deeg is de poedersuiker in combinatie met amandelextract. 3/4 van het deeg van de jamkoeken verdelen we over de bodem van een brownievorm. Deze bakken we alvast voor we de aardbeijam erover verdelen. Daaroverheen verkruimelen we het overige deeg plus fijngehakte amandelen. De koeken gaan hierna een tweede keer in de oven.

Laat de jamkoeken als ze uit de oven komen eerst even afkoelen, voor je ze aansnijdt. Snijd de koeken in 9 of 12 stukken. De jamkoeken bewaar je in een afgesloten trommel, buiten de koelkast. Zo blijven ze tot 3 dagen vers en lekker krokant.

Jamkoeken

Jamkoeken

Heb je de smaak te pakken en wil je nog meer koekjes bakken? Dan tip ik je naast de jamkoeken deze hele lekkere koeken:

Ingrediënten

stuks

Extra benodigd

  • Bakvorm van 23 x 23 cm
Print dit gerecht
Delen op

Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen een gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Lees mijn disclaimer.

Bereidingswijze jamkoeken – aardbeikoeken

Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 55 minuten
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in en bedek met bakpapier.
2
Stap 2
Meng in een kom de bloem met bakpoeder, poedersuiker en zout. Doe de gesmolten boter erbij en roer dit met een spatel door. Roer hierna het ei en amandelextract erdoor en kneed dit door tot de ingrediënten goed gemengd zijn.
3
Stap 3
Verdeel ¾ van het deeg over de bakvorm. Laat het aan de zijkanten iets hoger komen zodat dit de jam in de koeken houdt. Bak deze bodem 15 minuten in de oven.
4
Stap 4
Verdeel de jam over de voorgebakken bodem, blijf een halve cm van de zijkanten zodat de jam in de koeken blijft.
5
Stap 5
Verkruimel het overige deeg over de jam, verdeel hierover de gehakte amandelen.
6
Stap 6
Bak de jamkoeken 35 tot 40 minuten in de oven.
7
Stap 7
Laat de koeken afkoelen en snijd hierna in 9 tot 12 stukken.
8
Stap 8
Bestuif de koeken voor het serveren eventueel met extra poedersuiker.

Bewaaradvies:

1
Stap 1

Bewaar de jamkoeken in een afgesloten trommel, buiten de koelkast.

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor Brenda Kookt updates.

En ontvang de lekkerste recept-inspiratie passend bij het seizoen in je mailbox.

Bekijk ook andere recepten
Soesjestaart
Salade met gegrilde courgette, mais en feta
Witte chocolade koeken met karamel en pretzels
Romige pasta met asperge en pesto

0 reacties

Laat een bericht achter

Wil je dit recept delen?
Delen op