Makkelijke Lemon Curd!

 


Lemon Curd. Ik ben er gek op!!! Lemon curd mag niet ontbreken
bij de high tea, op scones met clotted cream. Maar je kunt er meer mee doen. Lemon Curd is ook lekker in toetjes of cakejes.

Ik dacht dat het moeilijk zou zijn om zelf Lemon Curd te maken. Maar met dit recept is het super makkelijk én super lekker!
Binnen 15 minuten heb je heerlijke zelfgemaakte Lemon Curd!

Ik koop Lemon Curd niet meer kant en klaar, ik maak het zelf! En jij vanaf nu ook!

Met dit recept maak je Lemon Curd in de magnetron. Ik moet toegeven dat ik geen fan ben van het koken in de magnetron. Maar voor deze Lemon Curd is het echt ideaal!

Tussendoor moet je af en toe wel even roeren met een vork.

Het mengsel is dik genoeg/klaar als het aan een lepel blijft hangen (na het indopen).

Lemon Curd

Ingrediënten voor 2 jampotten (ongeveer 600 ml)

  • 110 gram ongezouten boter
  • 3 eieren
  • 225 gram suiker
  • 3 citroenen

Bereiding

Rasp de citroenen. Pers de citroenen uit en vang het sap op.

Verwarm de boter 2 tot 3 minuten in de magnetron tot dit gesmolten is.

Mix de eieren, suiker en citroen (rasp en sap) door elkaar en voeg dit toe aan de gesmolten boter. Mix dit door elkaar.

Zet het mengsel in de magnetron en verwarm dit 5 minuten op de hoogste stand. (Roer dit tussentijds 2 tot 3 keer door met een vork. Pasop: HEET!)
Het mengsel is dik genoeg/klaar als het aan een lepel blijft hangen (na het indopen).

Giet de hete Lemon Curd in potjes.
Zet de potten als ze afgekoeld zijn in de koelkast, gebruik het meteen in een recept, of  eet het direct op.

Tips:

  • Keer de potjes met hete Lemon Curd om zodat het vacuum trekt. Op deze manier kun je het langer bewaren. Omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten is dit minder lang houdbaar dan gekochte Lemon Curd
  • Is deze hoeveelheid Lemon Curd te veel? Vries het dan in! De Lemon Curd bevriest niet helemaal hard, dus je kunt de inhoud uit het bakje scheppen. Het ontdooit snel.

Bron: Smulweb

———————————————
Op de hoogte blijven? Volg mijn blog via Facebook, Twitter of Bloglovin
Op Instagram (username @brendakookt) komen de lekkerste foodfoto’s voorbij!


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
69 comments
    1. Je kan het ook op de kookplaat maken!

      Citroensap en rasp verwarmen met de boter en de suiker!
      Van het vuur af halen en 1 voor 1 de eieren toevoegen! Dan weer heel even op het vuur zetten! Pas op dat het niet te heet word dan gaat het Schiften!

  1. Weet je dat ik het nog nooit zelf heb gemaakt? Moet er toch maar eens van komen. Wat mij tegenhoudt is dat het maar kort houdbaar is, dus als je het maakt moet je er echt een doel mee hebben en het snel opmaken.
    groetjes, Caroline

    1. Dat is goed om te horen Marleen :-) Makkelijk om het zo zelf te maken he!?
      Zelf kon ik lemon curd in de winkel ook niet vinden, daarom ben ik het ook zelf gaan maken.

  2. Vandaag deze curd gemaakt. Staat net af te koelen, maar ik kan niet van de restanten in de maatbeker afblijven…. Morgen high tea voor mijn verjaardag en daar komt hij heel goed van pas.

    Bedankt!

  3. Vandaag dit recept uit geprobeerd. Ik vind het alleen lastig om te beoordelen of het dik genoeg is. De curd bleef in een dun laagje aan me lepel hangen maar de rest gleed er direct weer vanaf.

    1. Hi Thirza, Dat kan ik me voorstellen. Maar als het aan de lepel blijft hangen, en het overtollige eraf glijdt is het goed hoor. Lemon Curd is nog vloeibaar, maar wel een beetje dikkig, beetje lobbig zeg maar. Eet smakelijk! Toevallig heb ik gister ook de lemon curd weer gemaakt.

  4. Heb net lemon curd gemaakt. Verrukkelijk. Veel lekkerder dan ik me herinner van gekochte. Wel iets dikker geworden dan ik me voorgesteld had. Kom misschien omdat ik geroerd had met de staafmixer – die had ik toch bij de hand om het mengsel te kloppen. Of misschien iets te lang in de magnetron. Maar ‘t is errug lekker.

  5. geweldig recept en zóóó makkelijk te maken in de magnetron 4 keer 1 min.en 2 keer 30 sec.
    Heerlijk resultaat.
    Dick

  6. Hoi Brenda, mijn kinderen (12 en 14 jaar) hebben al enkele jaren hun eigen theehuisje en gebruiken jouw recept voor hun high-tea’s. Smaakt heerlijk. Alleen krijgen ze soms dikke stukken eiwit erin. Wat doen ze fout.????? We hebben een magnetron met de hoogste stand van 900 .

    Groeten Ingrid

    1. Wat leuk dat je kinderen high tea’s maken! Dikke stukke eiwit is mij nog niet overkomen in de lemon curd. Roeren ze de lemon curd afentoe door als het in de magnetron gaat? Ongeveer om de 1 a 2 minuten.

    2. Herken ik..
      als je bij constateren van die klontjes goed met een garde klopt ipv met een vork, , daarna om de minuut weer even kloppen, dan is ie na vier minuten perfect!

      1. Ik maak hem altijd in een pannetje op het vuur en heb ook altijd stukken eiwit ondanks dat ik constant blijf kloppen met een garde. Als hij gereed is zeef ik hem altijd nog even, ideaal en nog altijd héérlijk!!

    1. Nee, citroenen rasp je niet volledig op. Alleen een klein laagje, het gele deel van de schil. Hieronder wordt de citroen wit, het witte gedeelte is bitter. Bij het raspen van de citroen wil je alleen het gele-gedeelte gebruiken.

  7. Zaterdag een high tea.
    Kwam je recept tegen en heb het net gemaakt.
    Verrukkelijk!
    Wat een super site trouwens…erg leuke dingen kom ik tegen, ik ben fan!

  8. Hallo Brenda,

    Ik heb het gisteren gemaakt voor een high tea die ik zaterdag ga geven. Wat is het toch lekker!! Ben nu al verslaafd ;-) Ik heb er jammer genoeg geen 2 (gewone maat) jampotjes mee kunnen vullen…Maar hierdoor kon ik wel even lekker snoepen van het restantje. Heerlijk op een witte boterham vanmorgen!

  9. Ik heb deze lemon curd vorige week gemaakt en ze is heerlijk!!
    Dit is een receptje dat ik zeker ga bewaren, want het is echt zo gemakkelijk als wordt gezegd!

    Vanaf nu zal er elke dag lemon curd in mijn keuken te vinden zijn! Ik ben fan!

  10. Hoi Brenda, ik heb deze lemon curd en de clothed cream gemaakt voor mijn high tea afgelopen november. Het was een dikke hit!! Iedereen was laaiend enthousiast en vroeg om het recept. En ik vond het ook heeeeerlijk, ik had het nog nooit eerder op of gemaakt. Maar tjee zeg wat is dat lekker:-)
    Ik had wat lemon curd over en dat heb ik idd in de vriezer gedaan. Afgelopen week bij een kerstborrel meegenomen en weer allerlei complimentjes in ontvangst genomen. Zelfs een vriendin die van origine uit Groot Brittannie komt vroeg om het recept. Dat is toch wel een compliment vind je niet!!

  11. Beste Brenda,

    Ik heb zojuist de lemon curd gemaakt en het is volgens mij goed gelukt. Als ik het in de koelkast zet kan ik het eerste kerstdag toch wel serveren?

  12. Beste Brenda,
    Zojuist de lemoncurd gemaakt en deze is echt heerlijk. Ik ga hem verwerken in de Limoncello Semifreddo. Hartstikke handig hoe je stap voor stap met foto’s de verschillende fases van het recept zichtbaar maakt. Ik ga er dus van uit dat het dessert een succes wordt.

  13. Ik heb vandaag lemon curd gemaakt, alles gedaan zoals beschreven, maar het smaakt een beetje naar ei en is niet echt lekker. De hoogste stand van mijn magnetron gebruikt (900 watt), en toen het teveel ging borrelen na 4 minuten uitgezet. Wat doe ik fout?

  14. Ondertussen heb ik het al diverse keren gemaakt. Ideaal in zo’n korte tijd.Ik had eerst een recept uit Engeland en die was ook lekker maar deze is makkelijker en veel sneller..

    1. Ik heb geen ervaring met limecurd, misschien gewoon eens proberen? Het is dezelfde substantie, dus ik vermoed dat je met dit recept ook limecurd kunt maken. Laat je weten of het een succes was?

    1. De potten waar ik de lemon curd in bewaarde kocht ik bij de Xenos, volgens mij verkopen ze deze potten daar nog steeds. Die andere potjes van de citroen cheesecake zijn Mason Jars. Ik denk dat soortgelijke potjes inmiddels ook bij de Xenos verkrijgbaar zijn :)

  15. Hallo brenda,

    IK ga donderdag een high tea geven, kan ik de lemon curd een dag van tevoren maken? Ik heb al een keer een recept van jou gebruikt nl. De clothed cream dat was een groot succes. bedankt.

      1. Hallo brenda,
        Heb het gemaakt, smaakt wel wat zuur, maar het ergste was het smelten van de boter, het gaf een enorme rotzooi, de hele oven was een en al gesmolten boter. Het spatte alle kanten op. Dit doe ik nooit meer. Ik smelt de boter voortaan wel op het gas.
        Ik hoop dat het nog iets dikker gaat worden als het is afgekoeld.
        Dank voor de snelle reactie. Ik ga nu proberen bladrrdeeg hapjes met geitekaas en honing te maken.

        1. Jeetje Wil, ik schrik van je reactie. Wat erg, ik heb de lemon curd al heel vaak in de magnetron gemaakt, maar mij is dit nog nooit overkomen. Op hoeveel watt stond de magnetron bij jou?

          1. Op 900, dat zal wel de fout zijn geweest. Maar je hoeft niet te schrikken hoor. De dikte is precies goed en hij smaakt heerlijk. Over 20 min. Komen de gasten.
            Ik laat wel weten hoe het commentaar was.

        2. Hallo Wil en Brenda, bij mij spatte het ook de magnetron (900) door, maar was makkelijk weg te vegen. Ik denk dat de boter te koud was, dus na het eerste spatten er uit gehaald en daarna nogmaals in de mag gezet. Volgende keer een lager standje. Ik had nog nooit lemon curd gegeten, maar in jouw cheese cake stond dat je het “moest” gebruiken. Wat is dit lekker !!!!!!
          Morgen jouw cheese cake maken. dank je wel voor je heerlijke recepten.

  16. Ik heb gisteren de Lemon Curd gemaakt, au bain marie omdat ik geen magnetron meer heb. Hij is heerlijk, super goed gelukt, het duurde alleen wel wat langer dan met magnetron. Ik heb de boter gesmolten, daarna de citroenrasp, suiker en het citroensap erbij gedaan, vervolgens de eieren geklutst en er langzaam roerend bij gegoten. Daarna zo’n 15 min op een laag vuurtje roeren tot het de juiste dikte had. Na afkoelen helemaal goed! Vandaag ga ik er de Limoncello Semifreddo mee maken, ik ben benieuwd!

    Groetjes Ingrid

  17. Tja, dat valt idd mee, deze lekkere curd zelf maken! En wat langer bewaren in de vriezer lijkt me ideaal, goede tip! Dit recept komt bij mijn favorieten te staan!

  18. Gisteren de lemon Curd gemaakt , deze is prima gelukt en erg lekker!
    Kende het niet maar ga het nu vaker maken , bedankt voor je goede uitleg.
    Met toef slagroom ook erg lekker.

    groet, will

  19. Ik heb vandaag je Lemon Curt gemaakt en ohhh wat is dat lekker! Ik likte de schaal helemaal uit :-) Ik probeerde je recept vast uit want ik organiseer 30 januari een High Tea voor zussendag. We zijn met zijn vieren en met de handige tips van jou High Tea artikel en de recepten daar verdeelde ik recepten. Voor iedere zus een hartig hapje, een zoet hapje en een sandwich of wrap. Een zus maakt ook scones en ik de lemon curd en de clotted cream daarbij. Het was nog behoorlijk lastig, de recepten kiezen want er stond zoveel lekkers :-) Ik weet zeker dat het smullen word!

  20. Kan ik dit recept ook maken met een natuurlijk zoetmiddel? Zo ja welke middelen kan ik dan gebruiken en welke verhouding is dan juist?

  21. Hoi Brenda, wanneer ik de lemon curd op het gas maak, in een pannetje met antiaanbaklaag, dan is de bereiding toch hetzelfde en moet ik er gewoon wat langer bij blijven en opletten voor aanbranden, denk ik of heb je nog een tip

  22. Top recept. Na altijd maar au bain marie te hebben geklopt was dit koken in een magnetron een welkome afwisseling. Zo ga ik het zeker vaker doen. Bedankt.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk