Wintergroente – Inspiratietopic

winter-groente-01

Het nieuwe jaar is begonnen en daarmee is het officieel winter, tijd om de wintergroenten eens in the picture te zetten. Welke groenten zijn op dit moment in het seizoen en dus nu op zijn lekkerst?

In de winter is het tijd voor heerlijk verwarmende gerechten met natuurlijk de groenten van het winterseizoen. Door te kiezen voor groenten van het seizoen weet je zeker dat je zoveel mogelijk vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Geen overbodige luxe in de winter met alle bacteriën en virussen.

Willemijn Wissekerke is diëtiste (ze heeft spreekuur bij Salon SanaDerm in Hoorn en werkt bij SanaSlank Nederland) en weet precies waarom bepaalde groenten zo gezond zijn en hoeveel vezels (en calorieën) ze bevatten. Willemijn bespreekt de wintergroenten en ik geef je daarbij receptinspiratie.

En wat ik wil weten: eten jullie deze groenten allemaal regelmatig? Of zijn er net als bij mij groenten die je eigenlijk nooit eet? En waar ik ook benieuwd naar ben: wat is jouw favoriete wintergerecht en welke van de wintergroenten verwerk je daarin?

Klik op de titel van het gerecht om het recept te bekijken.

winter-groente-02

Boerenkool

In de herfst was boerenkool al volop verkrijgbaar maar we associëren deze groente toch vooral met de winter. Boerenkool bevat heel veel vitamine C en dat is goed voor je weerstand. Bevat daarnaast heel veel B-vitaminen, die geven je energie. En omdat er veel vezels in zit verzadigt het ook goed. Bevat 41 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Zeg je boerenkool, dan zeg je stamppot! Wat mij betreft is een goede stamppot het lekkerste gerecht met boerenkool. De boerenkoolstamppot met chorizo is een aanrader omdat de sterke smaak van Spaanse chorizo het heel goed doet bij de zware boerenkool. Maar wil je de boerenkoolstamppot eens op een andere manier maken? Ga dan voor de bladerdeegtaart met boerenkool en worst.

Koolraap

Deze groente wordt door de meesten niet regelmatig op het menu gezet. Zonde want koolraap bevat veel kalium, calcium en vitamine C. Dit maakt deze groente goed voor je spieren, bloeddruk en weerstand. Bevat 12 kcal per 100 gram en 1 gram vezels.

Ik geloof dat wij de komende week koolraap gaan eten. Dit eten we namelijk echt nooit. Toevallig dacht ik er afgelopen week aan om koolraapfrietjes te kopen, maar dat plan is nog niet uitgevoerd. Binnenkort mogen jullie dus een recept met koolraap hier op brendakookt.nl verwachten.
Er staan (nog) geen recepten op mijn blog waar de koolraap een grote rol speelt, wel gebruik ik koolraap in de shepherd’s pie. Een lekkere schotel met gehakt, groenten en aardappelpuree on top.

Prei

De meeste wintergroenten zijn rijk aan kalium, calcium en magnesium en daarmee goed voor je spieren. Calcium en magnesium zijn ook belangrijk voor je botten. Prei bevat daarnaast ook B6, belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem en foliumzuur wat belangrijk is voor je bloed en voor groei. Zwangere vrouwen hebben extra foliumzuur nodig. Bevat 22 kcal per 100 gram en 4 gram vezels.

Prei verwerk ik vaak in soepen en schotels, maar het is ook lekker om prei niet ergens bij te doen maar het als hoofdingrediënt te eten. Wacht dacht je van preirolletjes met ham en kaas? Dit is een variatie op de bekende witlofschotel. Mijn goed prei maaltijdsoep doet het ook altijd goed, zeker nu in de winter. Ook wil ik je nog een derde gerecht tippen, preiovenschotel met zoete aardappel. Drie lekkere warme gerechten met prei die deze wintermaanden extra lekker zijn.

winter-groente-03

Radijs

Je weerstand wordt er blij van als je regelmatig op een radijsje knabbelt, deze bevat namelijk veel vitamine C. Ook voor je spieren, bloed en voor groei is radijs goed, bevat namelijk kalium en foliumzuur. Bevat 20 kcal per 100 gram en 1 gram vezels.

Shame on me, ik eet geen radijsjes. Ik koop het soms, maar eigenlijk komen ze nooit op. Ik vind ze niet echt smaak hebben. Het enige recept op het blog waarin ik radijsjes heb verwerkt zijn de paasbroodjes voor kids. Maar radijsjes kun je goed als tussendoortje eten of dus in plakjes op een broodje. Lekker met roomkaas, eiersalade of avocado.

Rode kool

De meeste koolsoorten bevatten veel mineralen en een aantal vitamines. Deze typische wintergroenten zijn daarom erg gezond. Rode kool bevat kalium, calcium, magnesium, vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Bevat 17 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Een wintergroente dat wij regelmatig eten is de rode kool, ik vind het heerlijk! Mijn favoriete recept om een hele rode kool te bereiden is nog steeds dit recept van Nigella Lawson. En wat dan extra lekker is, als ik de rode kool verwerk in de ovenschotel met stoofvlees. Dat is pas winter.

Groene kool

Nog zo’n gezondheidsknaller. Ook groene kool zit vol met kalium, calcium, magnesium, vitamine B1, B2, B6, foliumzuur en vitamine C. Is daarom niet alleen goed voor je spieren, botten, bloeddruk, groei en weerstand maar geeft ook veel energie. Bevat 25 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Schandalig! Ik wil jullie receptinspiratie geven bij Willemijn d’r overzicht met wintergroenten, maar dit is al de derde groente die ik zelf bijna niet eet en waar geen recept van op mijn blog te vinden is. Met deze gezondheidsknaller ga ik dus snel een lekker recept ontwikkelen, en die publiceer ik natuurlijk ook zodat jullie ook aan de slag kunnen. Of eten jullie wel regelmatig groene kool? 

winter-groente-04

Spitskool

Spitskool is goed voor je botten en tanden omdat er veel calcium in zit. Bevat daarnaast veel vitamine A, deze vitamine is belangrijk voor je ogen. Bevat 16 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Spitskool eten wij vaak gewokt met een uitje, spekjes en een beetje ketjap er bij. Maar het lekkerste vinden we de spitskoolschotel van bladerdeeg met Italiaans gehakt. Het lijkt een vreemde combinatie maar is echt een topper. En ik weet zeker dat als mijn vriend dit artikel gelezen heeft hij meteen gaat vragen wanneer we de spitskoolschotel weer gaan eten. 

Zuurkool (witte kool)

Zuurkool is niet anders dan ingemaakte witte kool. Dit maakt het lang houdbaar en dat was vroeger erg handig. Ondanks dat het wordt ingemaakt bevat het nog steeds veel kalium, calcium en vitamine B6. Bevat 8 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Het nummer 1 recept dat ik vorig jaar heb gepubliceerd is de zuurkoolovenschotel. En dat is meteen ook hoe ik zelf meestal zuurkool eet. Het is gewoon een topper van en gerecht. Gemakkelijk om te maken en daarbij maak ik ook altijd extra porties zodat we het in kunnen vriezen. Handig voor als je niet zoveel tijd hebt. 

Wortel

Worteltjes zijn goed voor je ogen. Dit gezegde is al eeuwenoud. Logisch ook want wortels zijn echte vitamine A bommetjes. Daarnaast goed voor je spieren en botten vanwege kalium en calcium. Bevat 17 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Net als prei eet ik wortel vaak ergens bij, als aanvulling. Bijvoorbeeld in een pastasaus, of stoofpotje (deze met vlees en deze met vis zijn mijn favorieten). De wortelcrème die ik bij de entrecote serveerde is erg lekker, en wat dacht je van wortelsoep? Deze met kokosmelk is mijn favoriet.

Tip! Lees ook het artikel over herfstgroenten nog eens terug. Heel veel van de soorten die in de herfst volop verkrijgbaar zijn, zijn dat nu nog steeds! Denk bijvoorbeeld aan Chinese kool, knolselderij, rode biet en witlof.


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.
5 comments
  1. Gelukkig kan ik zeggen dat we alle genoemde groentes met enige regelmaat eten, de enige die we wat minder eten dan de rest is groene kool. Waarom weet ik eigenlijk niet, maar ja het kwam zo uit denk ik. Maar rode kool, prei, zuurkool, wortel en rode biet zijn ver uit de favorieten hier. Ik vind eigenlijk bijna alle groentes wel lekker. Alleen vind ik sommige als ze gekookt zijn wat minder, dus eet ik ze rauw. Zoals witlof en andijvie. Als salade bijvoorbeeld.
    Tot de volgende keer en een knuffel voor Fem.
    Groetjes, Marja. ??????

  2. Hallo,
    Ik had eindelijk weer eens groene kool meegenomen, vanwege de vitamientjes. Maar spijtig nog recept dus?? Ik gebruik wel je spitskool recept, moet te doen zijn

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk