Quiche recepten
Hartige groentecake
Eischotel met paprika en aardappel
Kip-pesto quiche
Wortelquiche met gekarameliseerde ui
Courgettequiche met pesto
Caprese quiche
Tuna melt quiche
Quiche met zalm, prei en witte korstkaas
Frittata met spinazie, cherrytomaten en oude kaas
Groentetaart met broccoli en wortel
Ontbijtquiche van croissantdeeg met spek
Zuurkoolquiche met rookworst en ananas
Aspergequiche met zalm
Lentequiche van courgette en geitenkaas
Quiche bolognese
Spinaziequiche met spek en champignons
Tuna melt quiches
Courgette quiche met paprika en kipreepjes
Pizza salami quiche
Zomerse quiche met basilicumolie
Quiche van prei met geitenkaas
Hartige taartdeeg / quichedeeg – Basisrecept
Quiche lorraine
Quiche in brood – video
Hartige taart van courgette en champignons
Quiche van broccoli met zalm
Snelle tomatenquiche met mozzarella
Hartige taart met rode biet met geitenkaas en tijm
Loempiataart van Chickslovefood
Wat eten we deze week?
Weekmenu
Sperziebonenstamppot met gerookte kip
Pastaschotel met tonijn en rode pesto
Aardappelsalade met geroosterde bloemkool
Kip pesto wraptaart
Hartige taart van courgette en champignons
Chicken Tikka Massala (uit de slowcooker)
Ontbijtquiche van croissantdeeg met spek
Yum, quiche! Deze makkelijke maaltijd is heerlijk als lunch, diner of als hapje op een feestje.
Er zijn zoveel variaties op deze hartige taart die over de hele wereld worden bereid. Een van de meest populaire is de Quiche Lorraine, die spek en kaas als hoofdingrediƫnten heeft. Andere geliefde combinaties zijn spinazie en feta, broccoli en cheddar, zalm en prei, en zelfs vegetarische quiche opties met geitenkaas en gegrilde groenten.
Wat is quiche?
Quiche is een hartige taart die zijn oorsprong vindt in de Franse keuken, met name in de regio Elzas-Lotharingen. Het gerecht bestaat typisch uit een taartkorst (deeg) die wordt gevuld met een mengsel van eieren, room of melk, en verschillende andere ingrediƫnten zoals kaas, vlees, groenten, kruiden en specerijen. Het is dus heel makkelijk om de hartige taart naar je zin te maken.
Quiche maken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Je kunt je eigen deeg maken, maar deze is ook in de supermarkt te koop. Verder kan je zelf je ingrediƫnten kiezen. Een paar lekkere opties:
- Quiche Lorraine: de klassieke hartige taart met spek, ui en GruyĆØre-kaas.
- Spinazie quiche met feta: een populaire vegetarische optie met spinazie en romige feta-kaas.
- Broccoli quiche met cheddar: een hartige taart boordevol broccoli en smeltende cheddar-kaas.
- Zalm en prei quiche: luxe en lekker, met gerookte zalm en prei.
- Paddenstoelen: een vegetarische keuze met champignons, uien en kaas.
- Kip en broccoli: een hartige taart met malse kip en knapperige broccoli.
- Vegan quiche met geroosterde groenten: gebruik geroosterde groenten zoals paprika, courgette en aubergine voor extra smaak.
Is quiche gezond?
Hoe gezond je hartige taart is hangt af van de ingrediƫnten die je gebruikt en de portiegrootte. Het kan zeker deel uitmaken van een gezond dieet als je de juiste keuzes maakt. Zo maak je een gezonde quiche:
- Magere zuivel: gebruik magere melk of magere yoghurt in plaats van volle room om de vulling lichter te maken.
- Groenten: voeg veel groenten toe voor extra vezels, vitaminen en mineralen. Spinazie, broccoli, champignons, tomaten en paprika’s zijn hele lekkere en goede opties.
- Mager vlees: als je vlees aan je quiche wilt toevoegen, kies dan voor mager vlees zoals kip of kalkoen in plaats van spek of worst. Of ga voor een visje zoals zalm.
- Kaas: beperk de hoeveelheid kaas. Kies daarbij voor een milde, magere kaas.
- Korst: maak een zelfgemaakte volkorenkorst of gebruik een filodeeg om de hoeveelheid vet en calorieƫn te verminderen.
Hoe lang moet een quiche in de oven?
Over het algemeen wordt de hartige taart gebakken op 175-190 graden Celsius. De baktijd is dan afhankelijk van de grootte en de dikte van de taart. Een standaard quiche met een diameter van ongeveer 23 centimeter moet ongeveer 35-45 minuten bakken. Je kunt controleren of de quiche gaar is door een mes in het midden te steken; als het er schoon uitkomt, is het klaar.
Wat eet je bij quiche?
Hartige taart is al een maaltijd op zich. Als bijgerecht is een eenvoudige groene salade heel erg lekker. Bovendien is het een klassieke en gezonde keuze om de romige en hartige smaken van quiche in evenwicht te brengen. Een lichte vinaigrette of dressing kan de salade verder verrijken.
Een andere lekkere optie is soep. Een kom lichte soep, zoals tomatensoep, een gazpacho, groentesoep of een romige pompoensoep, is een perfecte aanvulling, vooral tijdens koude dagen.
Hoe lang quiche bewaren?
Als je wat hartige taart over hebt, kun je het op de juiste manier bewaren om het vers te houden. Laat het dan eerst volledig afkoelen. Wikkel het dan strak in plasticfolie of aluminiumfolie en bewaar het in de koelkast. Quiche blijft in de koelkast doorgaans 3-4 dagen goed. Als je het langer wilt bewaren, kun je het invriezen. Verpak het dan in luchtdichte containers of diepvrieszakken en bewaar het tot wel 2-3 maanden in de vriezer.