Herfstgroente – Inspiratietopic
Bewaren
Het is herfst en daarom de hoogste tijd om de herfstgroente in het zonnetje te zetten.
Het is herfst, de ‘R’ zit weer in de maand en dat is duidelijk te merken, om je heen lijkt iedereen wel verkouden of ziek. Zorg er dus voor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Dit doe je door te kiezen voor groente van het seizoen. Deze groenten zijn in de herfst volop verkrijgbaar en van Hollandse bodem.
Persoonlijk heb ik niet zoveel verstand van groente, waarom is boerenkool zo gezond? Willemijn Wissekerke, diëtiste van Sanaslank Nederland en SanaDerm in Hoorn, weet dit wel en legt ons in dit artikel uit waarom de groente van dit seizoen zo gezond zijn. Ze geeft ook aan hoeveel calorieën en vezels de ze bevatten en daarbij link ik naar lekkere recepten waar de herfstgroente in zijn verwerkt.
Klik op de titel van het gerecht om het recept te bekijken
Bloemkool
In de zomer was dit al een topper maar ook in de herfst is bloemkool nog volop verkrijgbaar en erg gezond. Bloemkool bevat veel vitamine B6, foliumzuur en vitamine C. Is daarnaast rijk aan magnesium. Bloemkool is daardoor onder andere goed voor je weerstand en je spieren. Bevat 24 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.
We trappen af met een van mijn favoriete groenten, de bloemkool! Met bloemkool kun je veel meer dan alleen koken en eten met aardappelen, jus en een bal gehakt. Deze quiche van bloemkool met bacon is een van mijn favorieten. Maar van bloemkool kun je ook een lekkere soep of bloemkoolkoekjes maken.
Boerenkool
Zodra het weer kouder wordt is boerenkool een van de eerste groentesoorten waar ik weer trek in krijg. En het is nog goed voor je ook! Boerenkool bevat heel veel vitamine C en dat is goed voor je weerstand. Bevat daarnaast heel veel B-vitaminen, die geven je energie. En omdat er veel vezels in zit verzadigt het ook goed. Bevat 41 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.
Wist je dat je boerenkool ook kunt verwerken in een salade? Check dit recept! En deze lasagne van boerenkool is ook weer eens iets anders dan boerenkool met worst.
Chinese kool
Deze groente is erg slank maar wel rijk aan vezels. Hier kun je dus met een gerust hart een bord van op eten. Bevat veel calcium, dat is goed voor je botten. Bevat 16 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.
Opzoek naar een lekker recept met Chinese kool? Ga dan voor deze gevulde koolrolletjes.
IJsbergsla
Hoewel je ijsbergsla misschien meer met de zomer associeert is het ook in de herfst nog volop verkrijgbaar. Sla bevat veel water en is daarom heel slank. Toch bevat ijsbergsla ook nog een aantal vitaminen en mineralen zoals kalium, vitamine B1 en foliumzuur. Het werkt daarom positief voor je bloeddruk, geeft energie en laat je gehele lichaam goed functioneren. Bevat 8 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.
IJsbergsla associeer ik inderdaad niet met de herfst.Van een koude salade wordt ik niet bepaald warm, en dat is wel wat ik wil in de herfst. Eten dat me opwarmt. Toch zijn er een aantal lekkere (warme) herfstgerechten waar ik ook ijsbergsla in verwerk: de nachosalade BBQ Chicken is een hele goede (en lekkere) maar vergeet ook de kip-cajun wraps niet en een goede club sandwich met ijsbergsla is ook lekker. Al denk ik dat dat niet per se gezond is. Maar lekker is het wel.
Knolselderij
Vezelrijk, dat kun je over knolselderij wehl zeggen! Is daarnaast een goede bron van kalium en calcium. Dat maakt deze groente goed voor onze bloeddruk én voor onze botten. Bevat 32 kcal per 100 gram en 5 gram vezels.
Met knolselderij zou vaker moeten koken. Ik kook er niet zo vaak mee en daarom staan er niet zoveel recepten mee op mijn blog. Wel ben ik fan van de knolselderijsoep en in mijn groenteburgers en de snert (erwtensoep) verwerk ik ook altijd knolselderij.
Paksoi
Deze groente met een Oosters tintje is rijk aan vitamine A, deze vitamine is belangrijk voor je huid, ogen en weerstand. Bevat ook veel foliumzuur. Bevat daarnaast maar weinig calorieën. Bevat 11 kcal per 100 gram en 1 gram vezels.
Mijn ultieme favoriete gerecht met paksoi is de paksoi met broccoli, zalm en mihoen.
Pastinaak
Een beetje een vergeten groente. Niet veel mensen zetten pastinaak vaak op tafel. Terwijl de groente enorm veelzijdig is. En hartstikke gezond! Is een bron van kalium en magnesium en vult door de grote hoeveelheid vezels erg goed. Bevat 80 kcal per 100 gram en 5 gram vezels.
Ook ik vergeet met pastinaak te koken. Er staan geen recepten met pastinaak op mijn blog. Daar moet snel verandering in komen!
Pompoen
Een echte herfstgroente, niet alleen om te eten maar ook als decoratie. Wist je dat kinderen deze groente ook vaak heel erg lekker vinden? Dat komt omdat het vrij zoet van smaak is. Levert een grote hoeveelheid kalium. Bevat 36 kcal per 100 gram en 1 gram vezels.
Afgelopen week was het pompoenweek op brendakookt.nl, er staan dus meer dan genoeg recepten met pompoen op mijn blog. Mijn dochtertje Fem houdt ook ontzettend van pompoen. Vaak pureer ik de pompoen en roer ik het door de pasta, ze is er gek op. Ben je ook gek op pompoen? Dan moet je zeker een kijkje nemen op deze pagina, hier heb ik de lekkerste pompoenrecepten voor je op een rijtje gezet. Keuze genoeg, daar zit zeker iets lekkers voor je tussen.
Rode bietjes
Een goede bron van de mineralen kalium en magnesium. Goed voor je bloeddruk, je botten en je spieren dus! Bevat 23 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.
Twee toppers met rode bietjes: de hartige taart met rode biet en de stamppot van rode biet.
Witlof
Weer zo’n slanke groente. Regelmatig op tafel zetten dus, de witlof. Is een goede bron van kalium. Bevat 12 kcal per 100 gram en 1 gram vezels.
Witlof uit de oven met ham en kaas moeten jullie natuurlijk allemaal maken, maar deze ovenschotel en de witlofstamppot kan ik ook van harte aanbevelen.
Wat is jouw favoriete herfstgroente? En in welk gerecht heb je trek nu het buiten kouder wordt?
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Willemijn Wissekerke, diëtist en werkzaam bij SanaSlank Nederland en SanaDerm in Hoorn.