Lentegroente – Inspiratietopic

LentegroenteTijd voor een overzichtje van de huidige seizoensgroenten, de lentegroenten. Met dit artikel kun je volop inspiratie op doen voor de maaltijden van dit seizoen.

 

Lentegroenten

Het is inmiddels volop lente, dat betekent dat de tijd van asperges weer is aangebroken. Heerlijk! Maar er zijn veel meer groenten die nu in het seizoen zijn, volop verkrijgbaar zijn en daardoor enorm gezond. In het laatste artikel van de reeks over seizoensgroenten lees je alles over de lente groenten.

Willemijn Wissekerke is diëtiste (ze heeft spreekuur bij Salon SanaDerm in Hoorn en werkt bij SanaSlank Nederland) en weet precies waarom bepaalde groenten zo gezond zijn en hoeveel vezels (en calorieën) ze bevatten. Willemijn bespreekt de lentegroenten en ik geef je daarbij receptinspiratie.

Klik op de titel van het gerecht om het recept direct te bekijken. 

Lentegroente

Aardappel

Is de aardappel een groente? Jazeker! Alleen eten wij ze vaak niet als zodanig, in het buitenland is dit veel gebruikelijker. Toch zijn wij Nederlanders echte aardappeleters, bij velen staat dit bijna dagelijks op het menu. En dat is helemaal niet verkeerd want aardappelen bevatten veel vitamine C en dat maakt ze goed voor je weerstand. In het voorjaar komen ze weer vers uit de grond en zijn ze extra lekker.
Bang dat aardappelen dikmakend zijn? Niet nodig! Gekookt bevatten ze 76 kcal per 100 gram en dat is 20 kcal minder dan bijvoorbeeld pasta! Ze bevatten ook veel kalium, goed voor je bloeddruk en vitamine B6 wat goed is voor veel energie, groei en je afweersysteem.
Bevat 76 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Als we het over aardappelen in de lente hebben, dan moet ik je zeker de lekkerste aardappeltjes uit de oven tippen. Ook zijn gebakken aardappeltjes altijd goed natuurlijk. Maar gezonder is het misschien wel om de aardappel te koken. Verwerk ze het in een lekker lentestamppotje met rucola, preistamppotje of broccoli met zalm

Asperges

Asperges zijn maar kort verkrijgbaar dus we moeten er van genieten zo lang het kan. Vooral van de smaak want naast wat foliumzuur en vitamine B1 zitten er niet zo heel veel vitaminen en mineralen in. Maar slank zijn ze wel! En lekker!
Doordat asperges foliumzuur bevatten zijn ze goed voor je bloed en voor groei. Zwangere vrouwen hebben extra foliumzuur nodig. Vitamine B1 geeft je energie en is goed voor een gezonde huid. Leuk weetje: als je voldoende vitamine B1 in je lichaam hebt geeft dit een bepaalde geur af, wij ruiken dit niet maar deze geur houdt muggen op afstand!
Bevatten 16 kcal per 100 gram en 1 gram vezels.

Zeg je asperges dan zeg je aspergesoep, maar ook de asperges uit de oven kan ik je echt aanraden. En de echter topper? Dat is wat mij betreft de taart van groene asperges met prosciutto en tomaat

Lentegroente, kook inspiratie

Bleekselderij

Een groente die je vooral in salades gebruikt maar ook in groene smoothies is deze groente populair. Is rijk aan kalium, calcium en vitamine A. Goed voor je spieren en je bloeddruk en vanwege de vitamine A ook goed voor je ogen.
Bevat 12 kcal per 100 gram en 2 gram vezels.

In mijn gerechten speelt bleekselderij geen grote rol, ik verwerk het vaak in pastasaus, linzensoep en de lekkere gehaktpasteitjes. Nu ik zie hoe gezond ze zijn moet ik het misschien toch eens vaker eten.

Postelein

Deze groente lijkt een beetje op spinazie maar de blaadjes zijn een stuk kleiner. Zit vol met mineralen waaronder kalium, calcium en magnesium en de vitaminen foliumzuur en vitamine A. Een echt gezondheidsbommetje dus die positief is voor je bloeddruk, je spieren, je bloed, groei en je ogen.
Bevat 16 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Met postelein kook ik niet vaak, ik heb het eens verwekt in een stamppotje maar op mijn blog staan geen recepten met postelein. Het wordt tijd dat daar verandering in komt. Postelein is ook lekker in een (pasta)salade. 

Bosui

Zowel rauw als gebakken een lekkere smaakmaker. Is rijk aan kalium, vitamine A en vitamine C. Daarmee is deze groente goed voor je bloeddruk, ogen en weerstand.
Bevat 26 kcal per 100 gram en 2 gram vezels.

Bosui, of lente-ui passen bij veel gerechten, ik voeg het vak rauw tot aan salades of de poké bowl. Ook bak ik het mee met rijstgerechten of frittata’s. Wil je het echt proeven, maak dan deze lekkere lente-ui soep

Lentegroente

Raapstelen

Iets minder bekende groente maar ook weer heel kenmerkend voor het voorjaar. Door de verschillende mineralen en vitaminen erg goed voor je gezondheid. Bevat kalium, calcium, vitamine A, B2 en foliumzuur. Dit maakt deze groente goed voor je bloeddruk, je spieren, je bloed, groei en je ogen. En het geeft energie!
Bevat 20 kcal per 100 gram en 2 gram vezels.

Raapstelen doen het goed in salades en stamppotjes, ook al eet je een stamppot misschien eerder in de winter. Een lente-stamppot met raapstelen is een hele goede combinatie. Ook lekker met couscous of pasta(salade). 

Rabarber

Is het nou groente of fruit? Omdat we dit vaak eten als toetje in de vorm van moes wordt deze groente vaak als fruit gezien. Maar het is wel degelijk een groente die je vooral vanaf juni volop kunt krijgen. Doordat we het als moes eten gaan veel vitaminen en mineren verloren tijdens het bereiden. Maar rabarbermoes is rijk aan vezels en daarom vult het goed en is het goed voor je darmwerking.
Rabarbermoes bevat 80 kcal per 100 gram en 2 gram vezels.

De rabarbertaart met vanillecrème moet je een keer gemaakt hebben, hij is zo lekker. Heb je niet zoveel tijd? Ga dan voor deze snelle variant

Rode bieten

Deze groente kun je eigenlijk het hele jaar eten want ze zijn altijd verkrijgbaar. Omdat het goed is om met kleuren te variëren is de rode biet fijn om af en toe op tafel te zetten. Iedere kleur groente bevat namelijk weer andere vitaminen en mineralen. De rode biet is in het voorjaar leuk omdat je hem heel goed in salades kunt verwerken.
Rode bieten zijn een goede bron van de mineralen kalium en magnesium. Goed voor je bloeddruk, je botten en je spieren dus!
Bevat 23 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

Maak de bietjessalade met veldsla of ga voor een hartige taart met rode biet en geitenkaas (of feta). Ook lekker: groentefriet van onder andere bietjes. 

Lentegroente

Spinazie

Smakelijke bladgroente die ik zelf altijd associeer met de lente en de zomer. Is rijk aan kalium, calcium, vitamine A, B2 en foliumzuur. Wederom goed voor heel veel verschillende onderdelen van je lichaam!
Bevat 16 kcal per 100 gram en 3 gram vezels.

De ovenschotel met spinazie en zalm is heerlijk, maarnaast de avondmaaltijd is het ook goed om groente bij de lunch te serveren. Maak deze omeletwrap met spinazie eens klaar (of deze met gebakken spinazie) als lunch.

Peultjes

Niet de meest slanke groente van het voorjaar maar wel lekker om af en toe op tafel te zetten. Bevat veel vitamine C en is dus super voor je weerstand. Daarnaast rijk aan kalium en dat is weer goed voor je bloeddruk.
Bevat 28 kcal per 100 gram en 2 gram vezels.

Verwerk peultjes in deze lekkere frittata met groene groenten.

 

Wat is jouw favoriete groente in van dit seizoen? Ga je voor spinazie, of toch liever peultjes of het witte goud, de asperge.  

Tip: lees ook het artikel met de zomergroenten, sommige groenten zijn aan het einde van de lente al verkrijgbaar. 


Brenda Hoff
Brenda Hoff
Brenda is een lekkerbek en gek op pannenkoeken, chips en chocolade. Brenda's recepten zijn snel en toegankelijk, de makkelijke maaltijden hebben vaak een verrassende twist waardoor het net even anders is dan je gewend bent.

Geef een reactie

Misschien vind je dit ook leuk